Fie ca vrei sa cumperi fructe sau legume, fie ca vrei sa te aprovizionezi cu oua, muraturi si produse traditionale – scoti din buzunar mai mult decat in urma cu doua saptamani.
Comerciantii din piata agroalimentara din Zalau au crescut preturile in ultima saptamana. Motivul invocat de comercianti este aprovizionarea greoaie cu produse din export, din cauza vremii nefavorabile care a oprit tirurile cu legume si fructe in vami. „Daca un tir cu legume a stat mai multe zile blocat in vama din cauza zapezii si produsele au inghetat, cum credeti ca-si scoate comerciantul pierderea? Umbla la pret”, spune o vanzatoare de legume din piata. Scumpirile cele mai mari s-au produs la legumele si fructele aduse din import, cum ar fi rosiile, ardeii, salata verde. Astfel, o salata a ajuns la 3 lei, strugurii moldovenesti costa 8 lei kilogramul, la fel si rosiile. Ardeii capia rosii se vand in piata la 12 lei kilogramul, iar varza verde la 2,5 lei. Chiar si frunzele de telina sau patrunjel s-au scumpit cu 5-10 lei pe kilogram, astfel ca o legatura de verdeata a ajuns la un leu bucata. Portocalele din Grecia se vand la Zalau in piata cu 5 lei pe kilogram, iar pretul merelor variaza intre 2,30 si 2,50 de lei. Mai sunt si comercianti care vand mere de productie autohtona, iar asta se simte la pret – 1,80 de lei kilogramul. „Noi avem preturi mai mici in fiecare an la mere”, spune comerciantul la taraba caruia se inghesuie mai multa lume.
Produsele traditionale, mai bune, dar mai scumpe
Foarte multi zalauani prefera sa cumpere legume si fructe din piata, direct de la producatorii agricoli, pentru ca prefera calitatea acestora si gustul mult mai bun decat al produselor din import. Cu toate acestea, producatorii salajeni resimt scaderea vanzarilor si pe acest segment. „Au scazut vanzarile cam la jumatate”, spune o femeie care vine tocmai de la Meseseni sa-si vanda produsele. Ceapa de Meseseni ajunge la 3 lei pe kilogram, iar explicatia femeii pentru pretul mai mare e calitatea superioara a acesteia. „E ceapa de apa din planta, nu din arpagic. Are un gust mai dulce”, precizeaza femeia. Muraturile facute acasa se vand cu 5 lei pe kilogram, la fel si varza murata. Cel putin la varza murata nu au crescut preturile fata de anul trecut. „Nu avem la cine vinde”, spune o alta femeie care isi vinde muraturile in piata agroalimentara din Zalau. Miezul de nuca se vinde anul acesta la 20 de lei kilogramul, o ieftinire importanta, tinand cont ca anul trecut pretul ajungea si la 30 de lei. Preturile au ramas la fel ca anul trecut la unele produse, astfel ca fasolea boabe se vinde la 8 lei pe kilogram, ceapa la 1,5 lei, arpagicul este de gasit la 10 lei, iar slanina ramane la 20 de lei kilogramul. Probabil cel mai scump produs de pe piata din Zalau este gemul de prune (silvoita traditional facuta in gospodariile taranilor din Salaj) – la 30 de lei kilogramul.
Supermarketul bate producatorii locali
Supermarketurile sunt varianta mai ieftina pentru salajenii care isi cumpara legume si fructe. Aici gasim preturi mult mai atractive, chiar daca produsele sunt de export. Pretul la raft difera in functie de supermarket, insa toate magazinele mari ofera promotii pe legume si fructe. Citricele se vand la promotie – gasim grepfruit la 2,49 – 2,96 kilogramul, iar pomelo la 4,90 de lei. Portocalele se vand vrac si la preturi irezistibile fata de piata agroalimentara – 3,49 pe kilogram. Mai scumpe sunt fructele care au si concurenta autohtona – merele ajung la 3,79 de lei, iar strugurii albi la 12,90 de lei.
Pretul la legumele din supermarketuri concureaza cu brio produsele autohtone. Cartofii sunt la 1,20 lei kilogramul, varza verde la un leu si ceapa galbena la 0,85 de lei. Mai costisitoare sunt legumele prospete crescute in sere – ardeii ajung la 9,99 lei per kg, rosiile – 4,89 lei, dovleceii la 8,99 lei, conopida la 9,99 si vinetele la 11,9 lei.
Criza de oua
Noua legislatie cu privire la comercializarea oualor a produs si pe piata salajeana probleme cu aprovizionarea comerciantilor. In ultimele doua saptamani pretul la oua a explodat pur si simplu – de la 0,40 – 0,50 de lei bucata, ouale au ajuns sa se vanda si la 1,3 -1,4 lei bucata. Iar scumpirea este cel mai fericit caz, pentru ca magazinele au, in general, rafturile goale. In piata agroalimentara gasim oua de Ortelec la 0,8 lei bucata, in vreme ce ouale de la gainile de curte, din gospodariile taranilor, ajung la un leu. In supermarketuri, pretul la acest produs este aproximativ la fel cu cel practicat de producatorii locali. Cele mai ieftine oua le gasim la Unicarm si la magazinele Universal – 0,9 lei bucata. La magazinele Oncos insa nu mai exista oua in vanzare de cel putin o saptamana, probabil pentru ca firma nu a reusit sa se incadreze in reglementarile legale, cel putin deocamdata. La hipermarketul din centrul orasului, ieri mai erau pe rafturi vreo 10 cutii cu oua – cofraje de cate 10 bucati care se vand la 13,89 de lei – rezultand un pret de aproape 1,4 lei pe bucata. In schimb, daca ouale de gaina se termina, hipermarketul are alternativa – ouale de prepelita. O casoleta cu 36 de oua de prepelita ajunge la 17,90 de lei.