Deși evenimentul organizat vineri de AJOFM la casa Municipală de Cultură au fost disponibile 274 de locuri de muncă, din care 29 pentru cei cu studii superioare, tinerii au preferat să stea acasă Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți organizată vineri, la Casa Municipală de Cultură Zalău nu a stârnit interes prea mare în rândul tinerilor șomeri. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj, Ioan Ionel Mureșan, din cei peste 250 de angajatori contactați de AJOFM Sălaj pentru a participa la bursă, 36 au fost prezenți, oferind 274 de locuri de muncă, din care 29 au fost pentru persoane cu studii superioare. Pentru persoanele cu studii medii au fost disponibile 245 de locuri de muncă. Cele mai multe posturi oferite au fost în meseriile de electrician întreținere și reparații, mecanic, operator CNC, manipulant marfă, vânzător, barman, ospătar, casier, agent de vânzări, stivuitorist, vopsitor industrial, strungar și muncitor necalificat. Principalele meserii oferite la bursă pentru persoane cu studii superioare au fost economist, șef departament, inginer constructor, desenator 3D, manager proiect, consultant asigurări, inginer agronom sau horticol, inginer TCM, chimist, electronist, mecanic.
Oferta forței de muncă este aproape zero
Cu toate că directorul AJOFM Sălaj estimează că la bursă au participat în jur de 150 de persoane, din care 120 de tineri absolvenți, la aproximativ o oră de la începerea bursei bătea vântul prin sala Casei Municipale de Cultură care găzduia evenimentul. Puțini sunt cei care au trecut pragul sălii pentru a vedea ce are de oferit piața muncii. Angajatorii cu care am vorbit spun că nu au prea avut ce alege.
Reprezentanta firmei SC Trifan Prodcom SRL, care oferea două locuri de muncă pentru barman-ospătar, ne-a spus că nu a avut nicio persoană care să fie interesată de aceste posturi. “De obicei, cu absolvenții așa se întâmplă. Avem posturi și pe perioada verii, vin, dar stau o săptămână, două cel mult, și după pleacă. După bursa din primăvară am angajat trei persoane, dar azi nu a venit nimeni (…) Generația de azi nu e responsabilă. Și eu am fost proaspăt angajată acum mulți ani, dar mi-am dat silința, am stat mai mult, am vrut să vadă angajatorul că vreau și să mă aprecieze, dar tinerii din generația asta sunt puțin mai iresponsabili, din punctul meu de vedere”, a explicat reprezentant SC Trifan lipsa de interes a tinerilor.
Nici posturile oferite de SC & SIS ENGINEERING SRL nu au avut prea mult succes. Firma avea disponibile 13 locuri de muncă, două pentru inginer construcții civile, două pentru zidar roșar tencuitor, două pentru fierar betonist, două pentru dulgher și cinci pentru muncitori necalificați. “Prea puțini au fost interesați, însă și aceștia la modul cel mai superficial”, ne-a declarat reprezentantul firmei. “Încercăm să extindem construcțiile și în România, dar oamenii se pare că se orientează spre alte domenii și nu sunt interesați. Însă mergem în continuare, îi așteptăm pe tineri, chiar și pe cei în vârstă, să aibă dorința să muncească. Dacă vor să muncească, noi oferim un loc de muncă. Pur și simplu avem nevoie de oameni care să muncească, oameni deschiși, pentru că încep să-și revină construcțiile, intră foarte multe lucrări și nu sunt oameni. Toată lumea spune că e criză, dar noi nu găsim oameni care să muncească, ținând cont că, spre deosebire de alte domenii, salariile sunt competitive”, a explicat reprezentantul firmei. stop_coloana Salariile, spune el, sunt în medie de 1.500 de lei pe lună pentru un muncitor necalificat, iar un inginer construcții civile poate ajunge până la 3.000 de lei pe lună.
Cu patru CV-uri depuse, cei de la Tenaris Silcotub se puteau considera norocoși. Ofereau 31 de posturi – macaragii, mecanici de întreținere, electricieni întreținere, operatori tratament termic, operator controlor nedistructiv, operatori calitate și operatori producție. “În general nu e locul unde găsim cei mai mulți angajați, după cum vedeți nu este prea multă lume care să aplice”, ne-a declarat reprezentantul Tenaris Silcotub. “Nu am venit cu așteptări foarte mari, să ocupăm toate posturile, pentru că avem anunțuri și în ziare locale și pe Facebook și colectăm permanent CV-uri”, a precizat reprezentantul. “Noi căutăm absolvenți de licee industriale, calificați în domenii mecanice, electrice, metalurgice, instalații, tot ce ține de partea tehnică. După care, cu instruirea internă, îi formăm în cadrul firmei pentru posturile de care avem nevoie. Nu ceream neapărat experiență, pentru că îi instruim intern, doar să vină, să vrea să lucreze și de acolo toate oportunitățile le sunt deschise”, a concluzionat reprezentantul Tenaris Silcotub.
Directorul AJOFM dă vina pe salariile mici oferite de angajatori
“Ceea ce e important la această bursă de muncă e faptul că peste 10 la sută din locurile de muncă sunt pentru cei cu studii superioare. Noi am contactat peste 250 de firme și am încercat să aducem cât mai mulți angajatori. Noi ne-am făcut treaba, dar, din păcate, nu putem să influențăm nivelul salariului”, ne-a declarat vineri directorul AJOFM Sălaj.
Potrivit lui Ioan Ionel Mureșan, începând de săptămâna aceasta, 65 de tineri absolvenți care au fost selectați la bursă în vederea încadrării vor susține interviu sau probă la lucru la angajatorii participanți.
Ce caută șomerii
Dintre puținii participanți la eveniment, l-am întrebat pe un absolvent de liceu care sunt așteptările lui și ce loc de muncă speră că găsească. “În general caut manipulator marfă sau barman-ospătar, ceva mai ușor”, ne-a spus tânărul, precizând că a găsit destule firme care oferă ceea ce caută el. “Să vedem cum e cu salariul, cu programul, trebuie să le știm și pe acestea”, a subliniat proaspătul absolvent. “Mă aștept la un salariu între 600 și 800 de lei pentru început”, ne-a spus acesta, precizând că încearcă să găsească un loc de muncă de aproximativ o lună.
O doamnă, undeva la 30 de ani, ne-a mărturisit că își caută un loc de muncă în domeniul sanitar, domeniul în care a absolvit. “Aș dori în domeniul sanitar, dar în Zalău, oraș mic, nu se prea găsește. Am zis că încerc să mă reprofilez, dacă e mai rentabil. Să văd ce oferă este, dacă îmi place sau nu, să sperăm că voi găsi ceva”, ne-a spus femeia, cu așteptări modeste privitor la salari. “Nemulțumitului i se ia darul. Însă măcar să se dea salariul. Atâta cât e, să se dea, să putem trăi”, spune femeia, cu precizarea că își caută un loc de muncă de aproximativ șapte luni în domeniul sanitar fără succes.