Reprezentantii celor zece comunitati beneficiare ale proiectului Phare 2005 „Contam toti, invatam si construim impreuna” s-au intalnit, ieri, la Zalau, pentru a participa la conferinta de inchidere a acestui proiect initiat de Inspectoratul Scolar, finantat de Comunitatea Europeana si cofinantat de Consiliul Judetean Salaj. Valoarea proiectul a depasit 600.000 de euro, suma cu care s-a incercat atragerea catre scoala a copiilor romi, cu dizabilitati sau cu probleme sociale din Jibou, Boghis, Almasu, Bobota – Dersida, Simleu Silvaniei – Pusta Vale, Sig – Tusa, Valcau de Sus, Nusfalau, Napradea si Dragu. In acest sens, dupa cum preciza ieri inspectorul scolar general Ioan Abrudan, 859 de elevi si tineri au participat la activitati educative, iar 512 au luat parte la activitati remediale (dupa programul de scoala, primind cu aceasta ocazie si masa calda). De asemenea, 168 de copii au participat la gradinita estivala, iar 168 de tineri au revenit la scoala prin programul „A doua sansa”. De componenta de formare au beneficiat 189 de cadre didactice si zece mediatori scolari, iar de consiliere prin acest proiect au avut parte peste 1.000 de parinti si membri ai comunitatilor respective.
Din punct de vedere material, proiectul a insemnat reabilitarea a patru gradinite (Nusfalau, Boghis, Dragu si Gradinita nr. 3 Jibou), dotarea cu microbuze a scolilor din Cheud si Dragu si dotarea unitatilor beneficiare cu echipamente audio-video si IT, mobilier scolar, rechizite si mijloace didactice.
Ioan Abrudan a subliniat insa ca, finantarea fiind finalizata, important este acum ca fiecare dintre comunitatile beneficiare sa gaseasca resurse pentru continuarea macar a unei parti din activitatile proiectului. Inspectoratul Scolar a facut, deja, un pas in aceasta directie, incadrand pe posturi bugetate toti cei zece mediatori, care asigura legatura dintre comunitatile din care provin si scoli.
Peste 600.000 de euro pentru zece comunitati salajene
Articole
Zi cu emoții: Azi aflăm dacă intrăm de tot în Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aflăm astăzi dacă România intră și terestru în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025. Decizia de ridicare a verificărilor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. În prezent, România este inclusă în Spațiul Schengen doar maritim și aerian. Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că va susține cele două țări în acest demers. În ceea ce privește aderarea României la…
Mai mult...465 de parlamentari vor legifera în următorii patru ani. Cei mai mulți, aleși în București
Parlamentul României va fi format, în mandatul 2024-2028, din 331 deputați și 134 de senatori. Județul Sălaj are șase mandate de parlamentari. La nivel național, cea mai mare reprezentativitate o au locuitorii Capitalei, cu 42 de demnitari. Cel mai mic număr de parlamentari au județele Giurgiu și Ialomița – câte cinci parlamentari fiecare. Sălajul a trimis în Parlament patru deputați și doi senatori. Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat rezultatul final al alegerilor parlamentare care au avut…
Mai mult...