In cursul acestui an, la nivelul judetului s-a inregistrat o crestere fata de anul trecut cu 1.292 a numarului adultilor si copiilor incadrati in diferite grupe de handicap
Cancerul si afectiunile neuropsihice detin ponderea cea mai mare in randul bolilor care au provocat cresterea numarului persoanelor cu handicap din Salaj, in ultimul an. Fata de bolnavii inregistrati anul trecut pana la 16 septembrie, anul acesta, la aceeasi data, erau cuprinsi in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj cu 1.292 mai multe persoane. Astfel, in 2008 erau 11.585 de adulti si 663 copii, iar anul acesta sunt deja 12.843 adulti si 697 copii. In grupa a III-a de handicap sunt 853 de cazuri, fata de 551 anul trecut; in grupa a doua 8.762 fata de 8043; iar in grupa I-a, 3.228 fata de 2.991. Potrivit aprecierilor directorului DGASPC, Violeta Milas, mai sunt multi bolnavi care ar putea beneficia de prevederile Legii 448/2007, de indemnizatiile, scutirile de impozite si facilitatile stipulate. „Unii dintre ei nu considera ca ar fi demn sa fie platiti pentru ca sunt bolnavi. Altii nu pot fi inclusi in evidentele noastre pentru ca boala lor nu se incadreaza in criteriile medicale, cum ar fi accidentele vascular-cerebrale. In timp ce poliartritele, sau anumite acuitati vizuale au criterii prea permisive. In aceste cazuri, neputand fi contestat diagnosticul medicului specialist, solicitam bolnavilor consult de la doi medici”.
Cum se primeste certificatul pentru handicap?
Pacientul se prezinta la Serviciul pentru relatii cu publicul din cadrul DGASPC, unde primeste formularele pentru incadrarea in grupa de handicap. Dosarul include: referatul de specialitate si scrisoarea medicala, vizate de medicul de familie, dovada internarii (in cazul bolnavului care nu a mai fost incadrat cu handicap), documentele referitoare la statultul juridic (salariat, pensionar, fara venituri), acte identitate si de stare civila, precum si orice alte acte medicale legate de boala respectiva. Directorul DGASPC a precizat ca zilnic, de la ora 8.00 la 14.00 persoanele interesate se pot adresa la serviciul cu publicul. Evaluarile comisiei de specialitate se fac la sediul directiei, in afara zilei de vineri, cand comisia se deplaseaza in teren la bolnavii.
Accesul bolnavilor la comisie, drobul de sare
Membrii comisiei din Salaj evalueaza 50-60 de cazuri pe zi. Lunar, cate 100-120 de persoane, cazuri noi, solicita evaluarea lor, pe langa cele pana la 1.000-1.200 persoane care vin pentru reevaluari, la trei, sase, sau 12 luni. Se pare ca bolnavii se vor confrunta in curand cu o problema in ceea ce priveste accesul la sediul directiei, in special, a celor transportati cu targa. Potrivit directorului Violeta Milas, se pare ca autoritatile intentioneaza sa inchida traficul autovehiculelor pe str. Unirii.