Peste 43 de miliarde de lei la Transporturi. Se dau bani pentru 3 proiecte din Sălaj!

Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost avizat de Comisiile de specialitate parlamentare reunite.
Sunt 43,27 miliarde de lei, bani care vor fi investiți, promite ministrul Sorin Grindeanu, „pentru dezvoltarea infrastructurii mari de transport”.
Oficialul susține că acesta este cel mai mare buget din 1989 încoace alocat pentru Ministerul Transporturilor, cu 20% mai mare decât cel din 2024, când s-aul alocat 36,26 miliarde lei.

„Principalele ținte pentru anul 2025 sunt chiar mai ambițioase decât cele de anul trecut: darea în circulație a aproximativ 250 km de autostrăzi și drumuri expres; modernizarea a aproximativ 260 km de cale ferată; introducerea de trenuri noi pe mai multe rute; continuarea dezvoltării Portului Constanța; continuarea implementării planului de salvare a companiei Tarom; continuarea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou (1 Mai – Aeroportul Henri Coandă)”, spune ministrul.
Sorin Grindeanu dă asigurări că fondurile alocate prin actualul buget vor putea fi majorate pe parcursul anului, în funcție de evoluția proiectelor de infrastructură mare.
Lucian Bode: Mă bucur să constat că în acest buget se regăsesc proiectele majore de infrastructură de transport aferente marilor coridoare de conectivitate pe plan european

Deputatul PNL Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, spune că majorarea alocărilor bugetare pentru anul 2025 cu aproximativ 20% arată dinamica accelerată a acestui sector strategic pentru dezvoltarea României.
„În urmă cu 5 ani, în anul 2020, se puneau bazele Planului Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru următorii 10 ani. Este programul-bornă care a stat la baza construcției fiecărui buget al ministerului transporturilor care a urmat începând cu anul 2021.
Provocările sunt multiple și cea mai mare dintre acestea vizează accelerarea implementării proiectelor cu finanțare din PNRR și din fonduri europene nerambursabile. Următorii doi ani sunt decisivi în acest sens.
Bugetul generos alocat sectorului de transport și infrastructură, de 43 de miliarde lei, din care 30 miliarde lei sunt fonduri europene, trebuie gestionat cu mare rigurozitate, pentru a ne atinge obiectivele de modernizare, mobilitate și conectivitate.
De asemenea, o categorie de proiecte la care țin și pentru care am creat cadrul legislativ aferent în anul 2020 în urma unui proces de descentralizare, este cea a proiectelor derulate în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale, precum consiliile județene sau primăriile.
Acestea au evoluat și au căpătat relevanță în rândul autorităților locale. Astfel, din cele 110 protocoale încheiate, 20 de obiective sunt in stadii avansate de implementare, iar 7 obiective au fost deja finalizate. Această realitate validează paradigma sănătoasă de lucru din ultimii ani și reprezintă o formulă de succes pentru domeniul transportului și infrastructurii”, spune Lucian Bode.
Primesc bani 3 proiecte din Sălaj
Pentru județul Sălaj, perspectivele sunt bune, spune deputatul. Au fost alocate resurse pentru 3 proiecte majore, precum Autostrada Transilvania pe sectorul Nădășelu-Biharia, Varianta ocolitoare Zalău, cel de-al doilea tronson, și Varianta ocolitoare Zalău Nord – Alternativa pentru descongestionarea traficului rutier pe DN 1H.
„În continuare, este nevoie să investim resurse consistente și în mod continuu pentru a finaliza proiectele începute. Sunt convins că împreună, prin parteneriatul dintre Guvern și Parlament, vom reuși să implementăm politici publice de transport sustenabile, durabile și în acord cu nevoile comunităților noastre”, a adăugat deputatul sălăjean Lucian Bode.