Duminica, 5 august, urmeaza un protest si mai mare, de circa 1.000 de persoane
rn
Sindicalistii de la fabrica Tenaris Silcotub din Zalau vor protesta azi printr-un mars pe bulevard, cerand patronatului sa recunoasca conditiile de munca din metalurgie printr-o salarizare corecta.
Marsul de protest va incepe la ora 15.30 din fata fabricii si va ajunge pe platoul de marmura din fata Prefecturii. Mitingul este autorizat pentru 300 de persoane, care vor veni cu pancarte, afise, vuvuzele, fluiere si vor scanda.
rn
Sindicalistii si patronatul nu se inteleg
la programul de lucru si la salarii
rn
Reprezentantul muncitorilor sindicalisti, Alexandru Rus, presedintele Sindicatului Metalurgistul Silcotub Zalau, a comunicat ieri ultimele informatii si detalii despre protestul de azi, dar si explicatiile pentru care s-a ajuns in aceasta situatie.
"Negocierile au inceput in data de 8 mai si trebuiau negociate capitolul salarizarea si alte drepturi banesti. Contractul colectiv de munca a fost incheiat pe 26 iunie 2017 si este valabil 24 de luni. “n acest contract era prevazut un articol care ne da posibilitatea negocierii salariilor anual. Societatea a conditionat orice majorare de salarii, ca noi sa acceptam un alt program de lucru decat cel existen prevazut in contract. Exista o actiune in instanta depusa pe 7 iulie, prin care noi, sindicatul, cerem instantei sa oblige societatea sa negocieze salarizarea fara nicio constrangere si de schimbare de program de lucru. Programul de lucru face parte dintr-un alt capitol al contractului colectiv, pentru care nu era obligatoriu de negociat in acest an. Societatea, pana pe 13 iunie, nu a discutat despre cresteri salariale, doar cu conditia schimbarii programului de lucru. Apoi reprezentatii patronatului au renuntat la conditionare si au venit cu o oferta salariala diferentiala legata de pozitionarea personalului pe o grila de salarizare. Noi, sindicatul, am fost nemultumiti de faptul ca patronatul nu ne-au raspuns si celorlalte solicitari altele decat cresterile salariale, adica prime, bonusuri etc. Oferta patronatului a fost o crestere salariala intre 100 si 200 de lei, fara alte sporuri, prime sau bonusuri. Cererea sindicatului a fost de 250 – 350 de lei. Pentru ca legea nu ne permite sa facem un conflict de munca prin care sa ajungem la greva generala, atunci am apelat la aceasta forma de protest. Azi, marti 31 iulie, de la ora 15:30, organizam un mars care va porni din fata fabricii Tenaris si vom merge pana in centru pe platoul de marmura din fata Prefecturii, unde vom face un miting. Mitingul este autorizat pentru 300 de persoane. Oamenii vor veni cu pancarte, afise, vuvuzele, fluiere, vom scanda. Vom primi sprijin si de la alte sindicate din judet, care vor participa si ei la acest miting. Tot azi, la aceeasi ora, la Tenaris din Calarasi va avea loc un miting pentru aceleasi nemultumiri. “n cadrul acestui miting vom protesta si impotriva Guvernului si cerem modificarea Legii 62/2011 – legea dialogului social. Vom depune si un protest scris la Prefectura", spune liderul sindical.
rn
Duminica urmeaza un mega protest,
de circa 1.000 persoane; muncitorii
spun ca vor veni cu sotiile si cu copiii
rn
"Urmatorul pas – tot în Adunarea Generala am decis asta – va fi sa facem un miting si mai mare, duminica (n.r. – 5 august). De aceasta data va fi cu copii, cu soti, cu sotii. În acest moment, alte actiuni legale noi nu putem face. “n interiorul societatii, orice actiune am face nu se încadreaza în legea strâmba si nedreapta pe care o avem acum, Fata de Legea 62 din 2011 a dialogului social – despre care se tot discuta de ani de zile cu guvernantii, cu parlamentarii, pentru modificarea ei – sindicalistii si-au prezentat observatiile, dar, între timp, Ministerul Muncii a desfiintat Ministerul Dialogului Social. Practic, toate lucrurile s-au stopat, iar noua, mai ales în teritoriu, unde avem de negociat cu multinationalele care, de la o vreme, fac legea în tara asta, ne este foarte greu", spune Alexandru Rus, liderul sindical Tenaris Silcotub.
Contractul colectiv de munca acopera toate locatiile Silcotub din Zalau, Calarasi, Câmpina, Ploiesti si Popesti-Leordeni. Salariatii din Zalau sunt reprezentati de Sindicatul Metalurgistul Silcotub Zalau, iar cei din Calarasi de Sindicatului Liber Donasid Calarasi. Cele doua sindicate au, împreuna, un numar de 1.180 membri (920 la Metalurgistul Zalau si 260 la Donasid Calarasi) dintr-un total de circa 1.750 de angajati Tenaris Silcotub.
rn
Circulatie restrictionata azi
între orele 15:30 – 19:00
rn
Pentru desfasurarea în conditii de siguranta a protestului angajatilor de la Tenaris, Biroul Rutier Zalau si Politia Locala Zalau vor dirija circulatia rutiera si vor asigura deplasarea participantilor pe o singura banda a sensului de mers gara – centru. Marsul participantilor se va face cu respectarea regulilor de circulatie rutiera si pietonala. Pe sensul de mers gara – centru, în intervalul 15:30 – 19:00, se va circula doar pe o banda.
Anul 2017 a fost anul grevelor
spontane la Tenaris Silcotub
rn
Sute de muncitori de la TenarisSilcotub au incetat lucrul pe 2 octombrie 2017, dimineata, in jurul orei 7.30, si s-au adunat in curtea companiei. Angajatii erau nemultumiti de faptul ca cei din conducere au decis sa modifice programul de lucru, mai exact sa introduca munca pe trei schimburi, cu patru echipe, nu cu trei cum era pana atunci, pentru a se lucra in tura continua. Asta inseamna ca muncitorii nu ar mai fi avut, practic, weekend-urile libere, urmand sa beneficieze de cele doua zile de repaus saptamanal, cum prevede legea, dar nu neaparat sambata si duminica.
Greva spontana din octombrie venea la mai putin de cinci luni de la actiunile de protest din primavara. “n luna mai 2017, muncitorii de la Tenaris Silcotub au refuzat sa lucreze doua weekend-uri consecutive, procesul de productie fiind oprit, nemultumiti de salariile primite. Aproximativ doua saptamani mai tarziu, liderii sindicali si angajatorul au ajuns la un compromis. Desi muncitorii au pretins initial marirea tuturor salariilor cu 500 de lei, au acceptat intr-un final ultima oferta a patronatului: mariri salariale cuprinse intre 350 de lei si 525 de lei, in functie de postul ocupat si de vechimea in intreprindere.
Personalul TESA a beneficiat de o crestere a salariului de baza cu patru la suta. Majorarile s-au aplicat de la 1 iunie 2017. Contractul de munca este valabil 24 de luni, cu mentiunea ca, anual, se negociaza capitolul drepturi salariale.