Ministerul Mediului a publicat proiectele care au obținut finanțare pentru instalarea insulelor ecologice și pentru înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar. Din Sălaj, au depus proiecte primăriile Zalău și Șimleu Silvaniei și comunele Halmășd, Nușfalău și Ip.
Toate cererile de finanțare au fost aprobate, prin urmare, la ”prima strigare” vor ajunge în bugetele celor 5 primării 21,3 milioane de lei.
Cei mai mulți bani au fost câștigați de Municipiul Zalău, care a depus proiecte pe ambele componente ale PNRR – instalarea a 100 de insule ecologice și înființarea unui centru de colectare pentru deșeurile voluminoase. În total, Zalăul primește 8,8 milioane de lei, iar Primăria Șimleu va instala 22 de insule ecologice cu o finanțare de 1 milioan de lei.
Primăriile Halmășd, Nușfalău și Ip primesc fiecare câte 3,8 milioane de lei pentru centrele de colectare cu aport voluntar.
”8.395 de insule ecologice digitalizate vor fi construite în 167 de orașe din România. Sprijinim localitățile care au depus proiectele cu 578,9 milioane de lei, din PNRR, pentru a construi un sistem modern de colectare separată a deșeurilor. Insulele ecologice digitalizate sunt formate din 5 containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate”, a anunțat ministrul mediului Tanczos Barna.
Subprefectul Florin Florian a felicitat administrațiile locale pentru accesarea fondurilor europene puse la dispoziție prin PNRR de Ministerul Mediului și a îndemnat administrațiile locale sălăjene să depună cereri de finanțare și să profite de oportunități.
”Felicitări administrațiilor locale pentru accesarea fondurilor europene necesare investițiilor pentru un mediu mai curat! Insulele ecologice digitalizate garantează eliminarea mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut, iar un mare avantaj este colectarea separată oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deșeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncateadministrațiile locale pentru accesarea separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul. Centrele de colectare prin aport voluntar vor pune capăt deșeurilor abandonate prin șanturi și păduri deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări. Îndemn autoritățile locale să depună cereri de finanțare în cadrul următoarelor sesiuni care vor fi lansate și să profite de fiecare oportunitate”, a transmis Florian.
Contractele de finanțare aprobate acum vor fi semnate până la finele lunii februarie, iar proiectele vor fi implementate până la toamnă. În plus, Ministerul Mediului a anunțat că va mai lansa în curând o nouă sesiune de depunere a cererilor.
În această etapă, cele mai multe cereri pentru instalarea de insule ecologice au fost depuse de administrațiile locale din județele Hunedoara (508), Cluj (454) și Constanța (472), județe care au și fost felicitate de oficialii guvernamentali.
În Regiunea Nord-vest, cele mai multe insule ecologice vor fi în Cluj – 454, urmat de Maramureș cu 284, Bistrița Năsăud cu 125, Sălaj cu 122 și Satu Mare cu 32.
La Zalău și Șimleu vom plăti cât deșeu producem
Alocarea sumelor la aceste apeluri de selecție s-a facut după principiul primul venit – primul servit, deci, cine a depus cerere a primit finanțare.
Aceste insule ecologice vor îmbunătăți mediul ambiant și calitatea vieții în comunitate. Sunt containere moderne de colectare a deșeurilor cu cartele. La Zalău, administrația locală a optat pentru Insulele de Tip 1, adică Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi pentru cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton. Decizia s-a luat în urma analizei prevederilor Ghidului de finanțare, a situaţiei existente la nivelul municipiului Zalău și în urma discuţiilor cu furnizorul de servicii pentru managementul deşeurilor în ceea ce priveşte corelarea tipului de container cu utilajele necesare exploatării noilor dotări.
Ecoinsulele digitalizate sunt formate dintr-un ansamblu de de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, conform ghidului de accesare a fondurilor europene – componenta C3: „Insulele ecologice pot fi subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj), supraterane (care nu necesită construcții și montaj) sau semiîngropate. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejează împotriva vandalismului și accesului neautorizat, dar fiind utile pentru a permite utilizarea datelor obținute, necesare monitorizării și raportării informațiilor privind volumele și tipurile de deșeuri colectate și a persoanelor care utilizează containerele.
Iar Centrele de colectare prin aport voluntar sperăm să scape Meseșul, râurile, văile și marginile drumurilor de deșeurile abandonate. Aici se vor putea depozita voluntar și selectiv mobilier uzat, deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, deșeuri din cauciuc, deșeuri electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări.