În absolut toate unitățile de învățământ din comuna Vârșolț se derulează Programul Național “Masă Sănătoasă”. Selecția școlilor beneficiare s-a făcut la nivel de țară, de către inspectoratele școlare, pe baza unor criterii specifice. Sunt incluse aici o serie de reguli menite să asigure celor vizați o “masă sănătoasă”. Este vehement interzisă folosirea aditivilor, conservanților sau potențiatorilor de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Nu este permisă servirea prăjelilor către copii, fiind evitate astfel mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic și combinațiile care produc efecte digestive nefavorabile.
“Eu am știut dintotdeauna faptul că obiceiurile alimentare sănătoase și corecte se învață încă din primii ani ai vieții. Sarcina aceasta, deloc ușoară, le revine în primul rând părinților, care trebuie să îi învețe pe cei mici principiile unei alimentații sănătoase dar, consider eu, că și noi, ca și administrație publică locală sau națională, în cazul acestui proiect, trebuie să fim preocupați de sănătatea viitorului țării. Știm cu toții, copiii sunt viitorul nostru, al tuturor. Și, dacă ne gândim un pic, dacă ei beneficiază din stadiile precoce ale copilăriei de avantajele unei alimentații corecte, vor deveni adulți sănătoși, echilibrați, pe care ne vom putea baza pe viitor”, ne spune primarul Breda Lajos.
Astfel că în cadrul proiectului “Masă Sănătoasă”, finanțat cu fonduri de la Guvernul României, comuna Vârșolț beneficiază până în luna decembrie 2024 inclusiv, de 378.000 lei investiție în alimentația sănătoasă a peste 200 de copii, elevi și preșcolari. Bucuria a fost mare, atât în rândurile părinților, cât și în rândurile profesorilor și elevilor, deoarece aceștia consideră inițiativa Guvernului mai mult decât binevenită.
“Vedeți dumneavoastră, de cele mai multe ori, programele încărcate ale părinților, dar și ale copiilor fac adesea dificilă realizarea unei alimentații echilibrate și sănătoase. De aceea, salutăm inițiativa aceasta la nivelul unităților de învățământ din comuna Vârșolț”, completează Szoke Edit, directoarea Școlii Gimnaziale din localitate.


Este necesar să menționăm faptul că, în trecut, cu o investiție consistentă oferită strict din bugetul local al comunei Vârșolț, administrația a oferit pe parcursul a peste 10 ani de zile masă caldă, constând în două feluri de mâncare și desert, pentru toți elevii comunei, încă din momentul înființării Centrului After School.
“Prin Programul <Masă Sănătoasă>, copiii beneficiază de câte un meniu în valoare de 15lei/ zilnic și, înainte de a-l implementa, am avut o întâlnire specială cu profesorii și cu părinții. Noi nu am avut posibilitatea să facem o sală de mese încă și de aceea, împreună, am optat ca elevii și preșcolarii să beneficieze de un felul 2 consistent și de desert, plus fructe. Masa se ia în clase. Meniul este unul variat, ca să fie pe placul copiilor. Vor servi, printre altele, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre, piure de morcovi, salată cu piept de curcan, orez cu legume, sufleu de broccoli cu brânză, pulpe dezosate și legume crude precum varză, gogoșari sau morcovi” , mai adaugă edilul.
Alimentele sănătoase au, după cum bine se știe, numeroase beneficii, printre care enumerăm: îmbunătățirea stării de spirit, stabilizarea nivelului glicemiei, stimularea dezvoltării creierului, menținerea unei greutăți sănătoase, prevenirea depresiei și anxietății, prevenirea bolilor de inimă, hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat de tip 2.
Programul de masă sănătoasă se desfășoară la orele prânzului, în sălile de cursuri, încăperi care, după activitate, sunt perfect igienizate de către personalul nedidactic al unităților de învățământ.


“Mă preocupă starea de bine a cetățenilor noștri încă din anul 1996, an în care mi-au acordat încrederea de a-i reprezenta ca și primar. Sunt mândru de faptul că mă aflu în serviciul lor, aici la Primărie, și ei mă cunosc prea bine. Voi continua să lupt și să muncesc pentru comunitatea noastră, a comunei Vârșolț, atâta timp cât sănătatea și zilele lăsate de bunul Dumnezeu mi-o vor permite. Împreună cu viceprimarul Denes Andrei, și alături de întreaga echipă administrativă din cadrul Primăriei vom continua constant eforturile care se impun pentru a face din comuna Vârșolț un exemplu bun, pe toate planurile” , a concluzionat primarul Breda Lajos.
La nivel național, în cadrul proiectului “Masă Sănătoasă” sunt înscrise peste 1.200 de școli. În județul Sălaj, peste 9.000 de elevi din 32 de școli sunt beneficiari ai acestui program.