Candidatii vor sustine sase sau opt probe
Peste 2.400 de absolventi de liceu intra, de astazi, in focurile examenului de bacalaureat, prima proba programata fiind limba si literatura romana oral, pentru care sunt rezervate doua zile: cea de astazi si maine. Tot maine, candidatii care au urmat liceul la sectia maghiara vor trebui sa faca, oral, dovada cunoasterii limbii materne, proba pentru care a fost alocata si ziua de miercuri. Miercuri incepe, insa, si proba orala de limba moderna, obligatorie pentru toti candidatii, proba cu care se incheie partea de oral din aceasta sesiune a examenului de bacalaureat. Prima proba scrisa, cea la limba si literatura romana, va avea loc vineri, 26 iunie, dupa care se intra intr-o scurta pauza determinata de week-end. Bacalaureatul se reia luni, 29 iunie, cu limba si literatura materna – scris (acolo unde este cazul), urmata, marti, de proba obligatorie a profilului. Miercuri, 1 iulie, candidatii vor sustine proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, joi, 2 iulie, fiind programata ultima proba a acestei sesiuni – cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. In total, candidatii vor avea de sustinut, astfel, sase probe (doua orale si patru scrise), respectiv opt in cazul candidatilor care au studiat in limba maghiara (care au doua probe in plus – limba materna scris si oral). Rezultatele finale ale acestei sesiuni a examenului de bacalaureat vor fi afisate in 9 iulie.
Opt centre de examen si trei subcomisii
Cei mai exact 2.436 de candidati salajeni, cati s-au inscris pentru aceasta sesiune, vor sustine bacalaureatul in opt centre de examen, organizate la Colegiul National “Silvania” Zalau (exclusiv pentru absolventii de aici), Grupul Scolar “Voievodul Gelu” Zalau (pentru absolventii de aici si pentru cei de la Liceul de Arta ^Ioan Sima”), Grupul Scolar “Mihai Viteazul” Zalau (unde vor sustine probele absolventii grupului, dar si cei de la Liceul Sportiv “Avram Iancu” Zalau), Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalau (doar pentru absolventii colegiului), Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei (unde vor fi examinati si absolventii de la Sarmasag si de la Grupul Scolar “Ioan Ossian” Simleu), Colegiul National “Simion Barnutiu” Simleu (unde vor veni si absolventii de la Grupul Scolar Nusfalau), Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai” Zalau (centru de examen si pentru candidatii de la Seminarul Teologic si de la Liceul Reformat) si Liceul Teoretic “Ion Agarbiceanu” Jibou (unde vor veni si candidatii de la Grupul Scolar “Octavian Goga” si cei de la Hida si Surduc. Pentru a nu aduce de la distante foarte mari de centrele de examen candidatii, au fost organizate si trei subcomisii (tot un soi de centru de examen, insa mai mic si subordonat unui centru “adevarat”). Este vorba despre o subcomisie pentru absolventii de la Ileanda (subordonata centrului de examen de la Liceul Teoretic “Ion Agarbiceanu” Jibou), una la Crasna (subordonata CNSB) si alta la Cehu Silvaniei (subordonata GS “Mihai Viteazul”). Lucrarile scrise vor fi corectate in trei centre de evaluare, organizate la Liceul Pedagogic “Ghoerghe Sincai”, Grupul Scolar “Voievodul Gelu” si la Grupul Scolar “Ioan Ossian” Simleu.
Bacul se promoveaza cu minimum media 6 (sase)
Pentru a promova bacalaureatul, candidatii trebuie sa obtina minimum nota cinci, insa media celor sase, respectiv opt probe trebuie sa fie de cel putin sase pentru a fi declarati admisi. Probele orale sunt eliminatorii, promovarea lor facandu-se cu minimum nota cinci.