Pesta porcina africana, cauzata de un virus care ucide rapid suinele, a ajuns deja în patru judete din Romania, specialistii spun ca extinderea este inevitabila, iar Salajul se invecineaza cu unul din judetele in care aceasta este prezenta, respectiv Satu Mare.
rn
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladosi, afirma ca virsul pestei procine africane va continua sa se raspândeasca, dupa ce deja a fost depistat în patru judete (Satu-Mare, Tulcea, Braila si Constanta), potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Se va mai raspândi virusul, întrebarea este cu ce viteza si în ce directie, adica pe ce palier: porci mistreti, gospodariile populatiei sau ferme comerciale. În Tulcea la Carniprod sunt taiati si incinerati 2.000 de porci pe ora. În cel mai negru scenariu exista posibilitatea sa ramânem fara porci. Statul despagubeste doar 50-60 la suta din paguba totala", a spus Ioan Ladosi.
rn
Directorul DSVSA Salaj da o veste cumplita;
boala a aparut la mistreti intr-o padure din Salaj
rn
Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, spune ca virusul ucigas si-a fact aparitia in Satu Mare intr-o padure care este jumatate in judetul vecin, jumatate in judetul nostru.
"Pericolul de extindere a bolii la nivel national este iminent, din cauza presiunii virale care exista in jurul tarii noastre. Privind situatia din Salaj, avem un focar la granita cu Satu-Mare, in localitea Supur; cel mai apropiat focar se afla intr-o padure care este jumatate in Satu Mare si jumatate in Salaj. Focarul a fost descoperit la porcul mistret. Hotararea privind interzicerea comercializarii de porci in targuri si piete ramane in vigoare pana la eliminarea focarului, inclusiv 45 de zile de la stingerea focarului. Judetul Salaj nu este afectat, nu sunt restrictii de comercializare a porcilor la ferme sau populatie. Este doar o masura de limitare si control a circulatiei porcului. Ca si masura suplimentara s-a decis interzicerea efectuarii vanatorii pe fondul de vanatoare din Carastelec. Cetatenii sa anunte de urgenta medicul veterinar in cazurile de mortalitate sau ca au orice suspiciune de imbolnavire la porci", spune directorul DSVSA Salaj.
rn
Virusul face prapad in ramura cresterii porcilor
rn
Desi inspectorii sanitari veterinari spun ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, acest virus produce pagube economice însemnate crescatorilor de porci, pentru ca odata depistat virusul într-o ferma, toate animalele trebuie sacrificate si neutralizate.
ANSVSA a notificat focarul pestei porcine africane catre structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene. România are un efectiv de porcine de circa 4,4 milioane capete, potrivit datelor Insti¬tutului National de Statistica. În perioada 2006-2017, efectivul de porcine al României a scazut cu circa o treime, potrivit sursei citate.