„Cartea neagra a regi-mului Basescu” este o analiza a perioadei in care Traian Basescu si partidul sau au detinut puterea in Romania – respectiv de la alegerile din 2004. PSD intentioneaza sa anexeze acestui document si „Manualul marii coruptii din PDL”, care prezinta cazurile „penale” a peste 100 de lideri democrat-liberali. La aceas-ta analiza vor trebui sa contribuie cu exemple si pesedistii salajeni. Atat senatorul Gheorghe Pop, cat si deputatul Iuliu Nosa considera ca cea mai neagra problema a salajenilor este autostrada Transilvania. Cei doi deplang si neimplicarea Guvernului in solutionarea problemei centurii ocolitoare a municipiului Zalau.
Frauda din Parlament, de la trecerea legilor prin falsificarea numarului de voturi, pana la votul multiplu al unor parlamentari; avizarea pe banda rulanta a initiativelor legislative propuse de Guvern in comisiile prezidate de parlamentarii puterii; modificarea sau completarea unor legi in vigoare, exclusiv in folosul unor sponsori de partid; adoptarea unor legi care au dus la vulnerabilizarea sistemului economic si cu efecte dezastruoase asupra mediului de afaceri, precum si a intregii societati in ansamblu – sunt aspectele vizate de pesedisti in intocmirea „Cartii negre a regimului Basescu”
„Cartea neagra a regimului Basescu” este o analiza a perioadei in care Traian Basescu si partidul sau au detinut puterea in Romania – respectiv de la alegerile din anul 2004. PSD intentioneaza sa anexeze acestui document si „Manualul marii coruptii din PDL”, care prezinta cazurile a peste 100 de lideri democrat-liberali, avand la baza informatiile transmise din teritoriu. Materialul va cuprinde zonele de influenta, contractele atribuite preferential, anchetele DNA si Parchet asupra unor politicieni ai puterii si musamalizarea unor cercetari penale. Aici vor trebui sa contribuie cu exemple si pesedistii salajeni.
Autostrada care nu duce nicaieri
Atat senatorul Gheorghe Pop, cat si deputatul Iuliu Nosa considera ca cea mai neagra problema a salajenilor este autostrada Transilvania. „In cazul autostrazii, avem de-a face cu una intermitenta, facuta pe sectoare preferentiale, toate portocalii. Salajenii n-au vazut nici macar un metru de autostrada, desi sunt si ei platitori de taxe si impozite”, spune senatorul Gheorghe Pop. „Autostrada Transilvania este o investitie vitala pentru noi ca si judet care incepe undeva, la intrarea in Salaj, dar nu duce nicaieri”, spune si deputatul Iuliu Nosa.
Campusurile scolare lasate de izbeliste
Senatorul Gheorghe Pop spune ca sub regimul Basescu nu s-a reusit terminarea lucrurilor bune incepute de guvernarile anterioare. „In cazul campusurilor scolare, proiect gandit inca de guvernarea PSD, avem de-a face cu lucrari sistate. Primariile din Hida si Sag au contractat lucrari serioase, dupa care s-a intamplat ca in balada mesterului Manole: ce s-a construit pana acum a fost lasat prada intemperiilor ca urmare a sistarii platilor”, arata senatorul PSD. In cartea neagra, Gheorghe Pop ar mai trece restructurarea din Sanatate, care a lasat un oras fara spital – este vorba de Cehu Silvaniei. „Nici in justitia romaneasca lucrurile nu stau mai drept. E suficient sa amintesc aici decizia cinica luata in cazul dramei locatarilor din fostul bloc E24, care a preferat sa scoata basma curata furnizorul de gaze, instanta acordand, dupa ani de zile de proces, despagubiri modice pentru cei afectati”, mai spune senatorul.
Fara centura ocolitoare, Zalaul este dopul de pe drumul european E81
Deputatul Iuliu Nosa crede ca in Cartea neagra a regimului Basescu ar putea fi inscrisa cu succes neimplicarea Guvernului in solutionarea centurii ocolitoare a municipiului Zalau, respectiv refuzul Ministerului Apararii de a ceda poligonul de la Aghires pentru realizarea celui de-al doilea tronson al centurii. „De la Bucuresti la Petea, strada Kossuth din Zalau este dopul de circulatie de pe drumul european E81”, spune deputatul PSD. O alta problema semnalata de Nosa este cea a Uzinii Electrica – care ar fi trebuit sa devina un producator local de energie electrica si, in subsidiar, de energie termica. „Ministerul Economiei insa ne-a aruncat problema in curtea administratiei locale, s-au spalat pe maini de investitie”, arata Iuliu Nosa. Nu in ultimul rand, deputatul salajean remarca problema alimentarii cu apa, care face probleme cetatenilor in perioada de seceta. „Ministrul Mediului din vremea respectiva, Sulfina Barbu, si prefectul de atunci Andrei Todea au decis impreuna ca solutia de alimentare cu apa a judetului din sursa Gilau este un proiect insuficient de <> tehnic, astfel incat in perioada de seceta oamenii din judet isi cauta surse de apa nu intotdeauna din cele mai fericite locuri”, declara Iuliu Nosa. Proiectul de aductiune a apei ar fi alimentat zona de intrare de la Dragu si pana la Jibou.
Marc reclama blocajul angajarilor din sistemul bugetar
Liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc, crede ca aceasta „Carte neagra a regimului Basescu” va cuprinde mai degraba deciziile luate de guvernarea PDL la nivel macro si care au avut efecte asupra mediului economic, social si asupra celor mai vulnerabile categorii sociale. „Cred ca deciziile de diminuare a salariilor si a indemnizatiilor sociale au avut influenta asupra puterii de cumparare si a dus la scaderea nivelului de trai a populatiei”, spune Marc. Presedintele pesedistilor salajeni mai aminteste si impozitul care a dus la desfiintarea societatilor economice mici si la disparitia a zeci de locuri de munca in Salaj. Fiind insa in pozitia de sef al celui mai mare angajator din judetul Salaj, respectiv Consiliul Judetean, care are in subordine mai multe institutii publice, printre care cele ce tin de sanatate si de asistenta sociala, Tiberiu Marc reclama blocajul angajarilor in sistemul bugetar. „Medicii, in principal, pleaca sa-si caute in alte tari locuri mai bune de munca, cu retributii mai mari”, spune Marc. Iar masurile dure, economice si de reducere a veniturilor populatiei, spune Tiberiu Marc, sunt ilustrate foarte bine de situatia inregistrata la plata creditelor luate de populatie. „Suntem ca judet intr-o pozitie deloc de invidiat la ponderea creditelor restante, printre primele trei judete, situatie determinata de diminuarea veniturilor populatiei”, puncteaza seful PSD Salaj.
PDL Salaj contraataca
In contrapondere, reprezentantii principalului partid de guvernamant spun ca salajenii nu au de ce sa se planga de guvernarea PDL. „In ultimii patru ani, in judet au intrat mai multi bani ca in orice alta guvernare, si vorbim aici de investitii de peste 200 de milioane de euro”, declara pentru Graiul Salajului Claudiu Birsan, purtatorul de cuvant al PDL Salaj. Liderul pedelistilor din Zalau spune ca in acesti ani de guvernare PDL s-au realizat cele mai mari proiecte de infrastructura judeteana, printre care finantarea drumurilor Zalau-Alesd, Zalau-Rastoci sau Romanasi – Benesat. „Ca sa nu mai vorbim de lucrarile finantate prin Ordonanta 7 sau pe HG 577, unde cele mai multe comune care au primit bani sunt cu primari USL”, precizeaza Claudiu Birsan. Iar printre realizari, Birsan mai aminteste extinderea si reabilitarea retelelor de apa din judet. Pe de alta parte, Claudiu Bitrsan remarca faptul ca in perioada 2009-2011, in plina criza economica, in Romania s-au infiintat 365.232 de firme si s-au inchis 334.403. „Sporul de natalitate al firmelor este mai mare, diferenta este de 30.829 de firme”, arata Birsan. „Ar fi bine ca cei de la PSD sa ne arate ce investitii majore au facut ei, de 12 ani de cand conduc judetul. Poate chiar sa faca o Carte neagra a administratiei judetene”, contraataca liderul pedelistilor din municipiu.