Problema a fost discutată în cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Consultativ pentru Persoane Vârstnice, ocazie cu care reprezentanţii celor două instituţii au explicat faptul că în multe situaţii persoanele realizează venituri despre care nu ştiu că sunt luate în calcul, cum ar fi arenda, dobânzile, dividendele sau sumele din jocurile de noroc.

“De cele mai multe ori noi încercăm să-i ajutăm. Sunt în situaţia aceasta persoanele cu handicap şi pensionarii. Ei nu-şi cunosc toate veniturile şi dacă au o pensie la limită, de cele mai multe ori primesc arendă, acea arendă se ia în calcul.

Are, să spunem (pensionarul – n.r.) 1.970 de lei, îi vine arenda, se împarte la 12 luni şi automat a trecut de prag. Înţeleg că de acum va fi pragul de 2.210 de lei. Tocmai pentru ca să nu fie neeligibili după creşterea pensiilor, s-a ridicat pragul.

Persoanele care obțin venituri din jocuri de noroc sau arende pierd cardurile de alimente

Excluderea pleacă în general de la faptul că ei au depozite bancare şi dobânda se ia în calcul şi alte venituri de care nu ştiu. De multe ori un membru al familiei primeşte arenda pentru toată familia.

Cum se face calculul din dividende

Ministerul Fondurilor Europene îşi ia din baza naţională acei beneficiari eligibili şi le încarcă cardurile. Am avut caz concret de persoană care a venit cu pensie de 1.999 de lei şi a spus că nu primeşte cardul de alimente, iar de la ANAF ni s-a comunicat că a încasat dividende.

Beneficiarii acestui sprijin de 250 de lei au fost în ultimii ani persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei, familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei, familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sursa newsweek.ro