Ne-am intros la Pericei, acolo unde am fost in septembrie anul trecut, pentru a vedea ce a mai facut Csaba Boncidai, primarul comunei de care apartin satele Badacin, Sici si catunul Periceiul Mic. Toate aceste localitati au strazi asfaltate, deoarce strategia primarului de aici a fost si ramane aceea a accesibilitatii. Primarul spune ca de anul trecut s-au demarat si alte proiecte de investitii locale, iar oamenii sunt nerabdatori sa le vada finalizate, insa trebuie sa inteleaga ca legislatia facuta de parlamentari nostri este de asa natura, ca in ce priveste achizitiile, se pierde prea mult timp, ceea ce duce ca termenul de finalizare a lucrarilor sa se prelungeasca.

rn

Pericei – scoala "fara ghiozdan"

rn

"IMG_9890"

rn

Anul trecut s-au inceput lucrarile la Scoala Generala din Pericei prin programul PNDL, iar un fapt rar care se petrece in rural in tara noastra este ca, cladirea scolii se extinde, pentru a realiza sali de clase. "Suntem promotorii acelei investiti,  ca sa facem o scoala "fara ghiozdan", scoala este proiectata dupa ultimele tehnologi si va fi o scoala SMART care va avea table digitale"

rn

Capela mortuara construita pe prima vatra a satului Pericei

rn

"capela

rn

In comuna s-au demarat lucrarile pentru o capela comunitara, de altfel aici primarul a cumparat si un teren pentru un cimitir comunitar, la fel si in Badacin, dat fiind ca de regula, cimitirele aparatin confesiunilor religioase. Un element de istorie aici este ca acesta capela este in constructie pe prima vatra a satului Pericei, lucru descoperit in urma descarcarii arheologice. Aici se afla o biserica reformata demolata in anul 1868, iar din ramasitele acesteia, s-a construit actuala biserica reformata.

rn

Anul trecut, Csaba a reusit sa finalizeze investitia privind extinderea canalizarii de apa menajera si in satul Badacin, dupa ce in Pericei acesta problema s-a rezolvat in totalitate. In satul Sici se lucreaza la alimentarea cu apa, dar din cauza ca este o localitate cu o populata imbatranita, de sub 300 nu se prea gaseste linie de finantare pentru canalizare, ceea ce pe viitor va insemna ca, familile vor trebui sa se doteze, ori cu mini statii de epurare a apei, ori cu bazine vidanjabile.

rn

Primarul a realizat canalizare cu apa pentru o comunitate de romi stabilita pe o colina din preajma Periceiul, dar din pacate presiune este prea mica, iar acum se incearca ridicarea acesteia.

rn

Csaba Boncidai: "Fiecare copil are o valoare, trebuie sa punem accentul pe invatamantul de masa".

rn

Pentru anul 2020, in agenda primarului, se afla extinderea canalizarii in comuna prin PNDL si finalizarea lucrarilor la scoala. Primarul ne-a declarat ca de ani de zile "bombardeaza" Inspectoratul Scolar Salaj printr-un proiect, la cererea parintilor, pentru ca cei din comuna doresc ca Scoala Generala, la care invata peste 300 de copii, sa aiba cursuri de sport si arta (muzica, arte plastice). Prin acest proiect se urmareste achizitionarea de instrumente muzicale, materiale pentru cursurile de arte plastice si pentru cursurile de sport. De altfel, la Pericei sala de sport se afla in incinta scolii si nu la marginea asezarii, cum se intampla prin alte locuri. Totul face parte din viziunea primarului in care fiecare copil are o valoare: "Daca observati societatea noastra, pune accentul pe olimpici, nu am pus accentul pe invatamantul de masa daca vrem sa descoperim talente noi" ne-a mai spus Csaba.

rn

Obiective 2020: Reabilitarea dispensarului care deserveste 3770 de persoane si a gradintiei cu peste 170 de copii

rn

"IMG_9883"

rn

Pe langa aspectele legate de invatamant si dotarea scolii din comuna, primarul se ocupa si de reabilitarea dinspensarului care deserveste 3770 de persoane, pana in 5 februarie 2020 fiind termenul limita de depunere a ofertelor de reabilitare. Prin ACOR, primarul de altfel este si presedintele ACOR Salaj, a incercat sa discute cu reprezentatii ai Ministerul Sanatatii, pentru aducerea de medici in comuna, dat fiind ca Periceiul a pierdut un medic deosebit in 2017 pe domnul Ioan Orban,  un medic adevarat ce traia in mijlocul comunitatii si stia inclusiv bolile genetice ale satenilor.

rn

Printre alte obiective, se afla reablitarea cladirii Gradinitei, care functioneaza intr-o cladire construita in 1898. La aceasta Gradinita vin peste 176 de copii, unii dintre ei sunt adusi din Sarmasag, Simleu Silvaniei, Crasna si din Varsolt. O parte din copii au parinti care lucreaza la fabrica Hanna Instruments din Nusfalau. In privinta grandinitei, viziunea primarului este de "a face posibil ca oamenii sa aiba o familie si in acelasti timp si o cariera".

rn

Premiera in judet: serviciul de ingrijire pentru batrani

rn

La Pericei, nici varstnici nu au fost uitati, unde putem vorbi de o premiera in judet: serviciul de ingrijire al batranilor de care beneficieaza un numar de 43 de persoane, iar printr-un proiect pe fonduri europene s-a reusit sa se cumpere carje, stative, carucioare pentru handicapati, paturi electrice.

rn

Primarul a tinut sa ne mai sublinieze, ca tot in cadrul investitiilor pentru anul 2020, se mai are in vedere asfaltarea a 18,5 km de drumuri, astfel ca dupa strazi, foarte putine ulite vor ramane nemodernizate.

rn

"La nivelul UDMR-ului este o stransa legatura intre administratiile publice locale conduse de UDMR si de parlamentari"

rn

In ce priveste politica, primarul Csaba spune ca este datoria primarilor ca sa "bombardeze" parlamentarii pentru a se implica in nevoile comunitatii, pe principiul "copilul care nu plange nu va fi ascultat". Cel putin la nivelul UDMR-ului este o stransa legatura intre administratiile publice locale conduse de UDMR si de parlamentari, dar primarii trebuie sa fie deschisi si trebuie sa abordeze si ceilalti primari de alta culoare politica, pentru ca responsabilitatea este a tutora. L-am intrebat pe Csaba daca mai candideaza, avand in vedere ca se afla la al saptelea mandat, iar el ne-a raspuns ca "da", dupa o decizie luata impreuna cu familia despre care spune ca a neglijat-o, punand pe primul plan nevoile comunitatii, primarul are doi baieti majori si asteapta sa fie bunic.