Mii de pensionari salajeni se imprumuta la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Zalau. Ioan Ivascau, presedintele Casei, afirma ca in aceasta perioada, zilnic se solicita in medie 20-30 de imprumuturi. In sezonul de toamna numarul solicitarilor creste din diferite motive: batranii vor sa-si cumpere lemne pentru iarna, sa-si inlocuiasca convectoarele, sa insamanteze terenurile, sa puna muraturile, sa-si ajute nepotii sa-si cumpere rechizitele necesare la scoala, sa le plateasca taxele la facultate etc.
La CARP Zalau sunt inscrisi 9400 de membri. Cei mai multi pensionari solicita ca imprumut sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei. Pentru a obtine acesti bani, un pensionar trebuie sa fie membru CARP. Suma maxima pe care o poate lua ca imprumut este de 5.500 de lei. Dobanda pe an este de opt la suta. Pensionarii salajeni nu renunta la imprumuturile de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionatilor. Dovada sta si faptul ca de la 1 ianuarie pana in prezent au primit imprumuturi 4.494 de varstnici in valoare totala de aproape 9 milioane de lei. Chiar si cu grija ratelor, pensionarii spun ca prefera ajutorul de la CARP din lipsa altor venituri si din cauza pensiilor reduse. Ioan Ivascau este de parere ca, pana la sfarsitul anului, suma inprumutata se va apropia de 15 milioane de lei, pentru ca sosirea iernii si a sarbatorilor aduce cheltuieli suplimentare in bugetul pensionarilor. „Cine sa le dea bani, daca nu noi?! Dobanda este mica pentru ca pensionarii sunt amarati”, a mai spus Ivascau care este de parere ca nicio banca nu are atatia clienti cati are CARP.
Pensionarii se pregatesc din timp ca sa aiba cu ce se incalzi la iarna, lemnele costa, iar ei gasesc banii sub forma de imprumut la CARP. Alti pensionari vor sa cumpere animale la tara pentru ca nu renunta la cresterea si foloasele de pe urma lor. Noroc cu gradina, mai spun ei, care si ea le da de-ale gurii, asfel ca banii de pensie ii pot economisi pentru alte nevoi. Cei din mediul rural care au nevoie de imprumut nu-i musai sa se deplaseze la Zalau. Exista 39 de mandatari cu contracte de prestari servicii care solicita imprumutul sau achita dobanda in numele soicitantului. Lunar, in medie se prezinta 500 de persoane la sediul Casei pentru a face imprumuturi. In septembrie, de pilda, 486 de persoane au imprumutat 997.960 de lei.
Facilitati
Pentru a mai indulci cat de cat viata celor de varsta a treia, conducerea CARP Salaj acorda unele facilitati membrilor sai. De pilda exista contracte intre Casa si cinci cabinete medicale care acorda consultatii gratuite sau compensate pensionarilor, contracte cu doua farmacii din judet pentru reducerea cu 5 la suta a sumei ramase de plata pentru medicamente.. CARP organizeaza excursii pentru pensionari cu reducere de 50 la suta. Mai nou, pensionarii beneficiaza de compensare la achizitionarea de ochelari de 25 de lei si tot de compensare de 25 de lei pentru biletul de tratament balnear.
Sprijin pentru vesnicie
Un ajutor la care nu ravneste nimeni este cel de deces. Ioan Ivascau imi spunea ca anual in jur de 300 de pensionari trec Marele Rau spre locuri cu verdeata si fara suspine. Urmasii lor primesc aici pe pamant un ajutor pentru a le pregati drumul cel lung spre vesnicie. Numai in primele noua luni ale anului 210 pensionari au plecat dintre noi, „pagubind” bugetul Casei cu 55.300 de lei. „Cand pleaca pasarile calatoare, ne pleaca si batranii”, zice o vorba din popor. Ar putea sa mai si ramana, pentru ca bani la CARP pentru imprumut mai sunt.
Pensionarii se imprumuta sa razbata prin iarna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...