Pensionarii care lucreaza in sistemul public vor fi obligati sa opteze, in scris, intr-un interval de doua saptamani, intre suspendarea pensiei pe durata activitatii si incetarea raporturilor de munca, daca nivelul pensiei aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie. Prevederea este inclusa intr-un proiect de lege prezentat saptamana trecuta de MEDIAFAX si discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, in vederea asumarii raspunderii in fata Parlamentului.
In cazul in care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulateeste mai mare decat nivelul salariului mediu brut pe economie, persoana are obligatia de a-si exprima optiunea, in scris, in termen de 15 zile zile de la data intrarii in vigoare a legii, cu privire la mentinerea in plata a pensiei fata de cuantumul careia este permis cumulul.
Daca nivelul pensiei este sub cel al salariului mediu brut pe economie, acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activitatiu pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie. Suma economisita la bugetul de stat, in 2009, prin interzicerea cumulului pensiei mai mare decat salariul mediu brut pe economie cu salariul este de 60 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, din totalul de peste 25 de milioane de lei, platiti in prezent pentru acest cumul.
In prezent, suma totala platita pentru cumulul pensiei cu salariul este de 25.544.995 de lei.
Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu. In cazul in care termenul este respectat, plata pensiei/pensiilor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost exprimata optiunea pentru continuarea activitatii.
In proiect se precizeaza ca sumele incasate necuvenit cu titlul de pensie se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie.
Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare in cazul constatarii nerespectarii de catre angajat a termenelor prevazute de lege, iar incalcarea prevederilor legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 de lei, sanctiune aplicata de inspectoratele teritoriale de munca.
Prevederile acestei legi se aplica in mod corespunzator si beneficiarilor de pensie de serviciu stabilite prin legi speciale. Termenul de intrare in vigoare a legii era stabilit initial pentru 1 iunie 2009, data deja depasita, Ministerul Justitiei avertizand ca mentinerea acestui termen ar putea avea efecte de retroactivitate.
Comisia Nationala de Prognoza indica un salariu mediu brut de 1.693 lei, in 2009, si de 1832 lei, pentru 2010.