Şeful guvernului dă asigurări că decenii intregi pensiile nu au altă şansă decat să crească. In ciuda istoricului, Emil Boc spune că legea va fi respectată.
Premierul Emil Boc a afirmat duminică intr-o conferinţă de presă că pensiile vor fi majorate in 2012 cu rata inflaţiei, dar şi in raport cu salariu mediu brut pe economie. El nu a făcut altceva decat să prezinte amendamentele Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit articolului 102 din acestă lege, pensia nu ar trebui să scadă următorii zeci de ani. Şeful guvernului dă asigurări că nu sunt promisiuni deşarte şi că legea va fi respectată.
Filonaş Chiş: Aşa ar trebui să se intample, potrivit legii
„Trebuie să ii acordăm credibilitate domnului Boc, iar ceea ce spune el este o măsură justificată şi corectă. Aşa ar trebui să se intample potrivit legii”, a spus Filonaş Chiş, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj. In baza Legii 263/2010 valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100 la sută din rata inflaţiei, la care se adaugă 50 la sută din creşterea reală a caştigului salarial mediu brut, realizat anul precedent.
Florian But: Pensia nu ar trebui să scadă niciodată
„De exemplu, dacă rata inflaţiei ar fi de cinci la sută, iar salariul mediu brut ar creşte cu zece la sută, valoarea punctului de pensie ar trebui majorat cu zece la sută. Dacă acum punctul de pensie este de 732,8 lei, majorat cu zece la sută ar depăşi 800 de lei”, spune Florian But, directorul executiv adjunct al CJP Sălaj. In articolul 102 alineatele trei şi patru este precizat faptul că in situaţia in care unul dintre indicatorii de referinţă (rata inflaţiei şi salariul mediu brut) realizaţi anul precedent are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. In cazul in care ambii indicatori au valori negative se păstrează ultima valoare a punctului de pensie. „In acest context, pensia nu ar trebui să scadă niciodată, eventual să crească”, a adăugat But.
Viitorul pensiilor
Procedura de majorare se va schimba in 2021, cand valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100 la sută din rata inflaţiei, la care se adaugă 45 la sută din creşterea reală a salariului mediu brut. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luată in considerea la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se va reduce gradual cu cate cinci la sută in fiecare an. Din 2030, valoarea punctului de pensie se va majora anual cu 100 la sută din rata inflaţiei realizată pe anul precedent, fără să se mai ia in considerare indicele salariului mediu brut.