Noua lege a pensiilor va majora varsta de pensionare a femeilor si va schimba modalitatea de calcul a punctului de pensie.
In prezent, punctul de pensie reprezinta un procent de 39,9 la suta din salariul mediu pe economie fata de 45 la suta cat prevede legea. Incepand din 2011, punctul de pensie va creste doar cu 50 la suta din cresterea salariului mediu, la care se adauga inflatia din anul precedent. In cazul in care doar inflatia creste, iar salariul mediu scade, punctul de pensie se majoreaza doar cu rata inflatiei. Daca ambii indicatori in functie de care se face cresterea pensiilor scad, punctul de pensie ramane la valoarea din anul anterior. Din anul 2021, procentul din cresterea salariului mediu care va fi folosit la majorarea punctului de pensie va scadea cu cate cinci procente in fiecare an. Astfel, din 2030, valoarea punctului de pensie se va majora anual doar cu rata inflatiei din anul precedent. Prin noul proiect de lege, dupa cum am aflat de la Anamaria Pernes, director coordonator adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, se propune cresterea varstei de pensionare a femeilor treptat pana in 2030, astfel ca in 2015 femeile se vor pensiona la 60 de ani, iar barbatii la 65, iar in 2030 si barbatii si femeile se vor pensiona la 65 de ani.
PANA IN 2011, DOAR PENSIILE MINIME AR PUTEA RECUPERA CE SE PIERDE PRIN INFLATIE
Anul acesta pensiile sunt inghetate, dar s-a propus majorarea pensiilor minime garantate cu rata inflatiei. In 2011, dupa cum afirma ministrul Muncii Mihai Seitan, punctul de pensie ar putea creste cu 4,8%. Din 2011 va fi introdus noul sistem de crestere a punctului de pensie, adica se va majora cu 100% din rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu de anul acesta.Este posibil ca anul viitor punctul de pensie sa ajunga de la 732,8, cat este in prezent, la 767,9, dupa aplicarea majorarii de 4,8%.