Potrivit unui proiect de lege care prevede egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati, varsta de pensioanre va continua sa creasca la femei, de la 63 la 65 de ani, pana in decembrie 2035. Stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani, atat la femei cat si la barbati. Femeile nascute dupa luna decembrie 1970 vor iesi la pensie la 65 de ani, la fel ca si barbatii, si nu la 63 de ani, cum prevede legea in prezent. Proiectul de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost propus de Ministerul Muncii si a primit aprobarea Guvernului. Atingerea acestei varste de pensionare se va realiza prin cresterea graduala pana in 2035, in raport cu data nasterii.
Florian But, director adjunct al Casei de Pensii Salaj, ne- a declarat ca deocamdata este vorba doar despre un proiect si a explicat ca, potrivit legii actuale, din 2011 pana in acest an, varsta standard de pensionare a crescut gradual, de la 57 la 60 de ani la femei, si de la 62 la 65 de ani la barbati. La fel si stagiul minim de cotizare, care ramane de acum neschimbat, de 15 ani. Totodata, la femei, limita de varsta pentru pensionare va continua sa creasca pana la 63 de ani, in 2030. Directorul adjunct al Casei de Pensii Salaj a precizat ca varstele de pensionare si stagiile de cotizare cresc treptat, motiv pentru care persoanele care doresc sa stie cand pot iesi la pensie trebuie sa spuna luna si anul nasterii pentru a afla varsta standard de pensionare, dupa care se calculeaza, in functie de perioada de cotizatie si conditiile de munca, varsta la care se pot pensiona anticipat, daca este cazul.
Cine prinde cinci ani de pensie e norocos
Persoanele sub 40 de ani, oameni care sunt si asa obositi si stresati de conditiile actuale de viata, sunt nemultumiti ca autoritatile vor sa-i tina la munca pana la batranete. Luand in calcul faptul ca speranta medie de viata in Romania era estimata, in 2011, la 70 de ani la barbati si 74 de ani in cazul femeilor, inseamna ca barbatii se vor bucura, in medie, de aproximativ cinci ani de pensie, iar femeile de 9 ani. Vorbim de speranta medie e viata. Se intelege lesne ca unii nu se vor bucura deloc de pensie dupa ce vor fi contribuit si cate 45 de ani la sistemul de asigurari al statului
Generatia tanara este sacrificata pe altarul evaziunii fiscale
Egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati este motivata de obligatia tarii noastre ca pana in 2035 sa se alinieze la varsta de pensionare valabila la nivelul Uniunii Europene. Mai pe intelesul tuturor, pentru ca numarul persoanelor care muncesc este in continua scadere, in raport cu numarul de pensionari, cei care ne conduc iau masuri pentru ca tinerii pana in 40 de ani sa mearga la serviciu pana la batranete, pentru a cotiza mai mult la bugetul de pensii.
Dar cat vor beneficia de pensie si cat vor castiga la pensie, in conditiile in care nivelul crescut al contributiilor si instabilitatea economica ii determina pe agentii economici sa plateasca angajatii „la gri”? Adica o parte din salariu la vedere, pe baza caruia se calculeaza contributiile la pensii, si o parte „pe sub masa”. Tinerii accepta sa fie platiti „la gri” pentru ca nu au alta solutie, fenomenul fiind destul de raspandit. Nici contributiile private obligatorii (Pilonul II) nu-i ajuta prea mult, la un salariu minim pe economie. Asadar, vorbim de o generatie sacrificata nu numai din punct de vedere al varstei de pensionare, ci si din punct de vedere al veniturilor pe care aceasta le va avea la pensie.
Procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina cresterea treptata a numarului de pensionari si, implicit, o majorare a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat. S-ar impune niste masuri de creare de locuri de munca si asta inseamna un mediu propice pentru dezvoltare economica pe care Guvernul ar trebui sa-l creeze.