Consiliul Judetean Salaj ne face cunoscut ca in luna decembrie a anului trecut s-au finalizat procedurile de licitatie publica privind incheierea contractelor de furnizare „a fructelor proaspete in scoli”, in cazul de fata mere, pentru elevii din clasele I-VIII, inclusiv elevii din clasa pregatitoare din invatamantul de stat si privat din judetul nostru, pentru anul scolar 2013-2014. Licitatiile au fost adjudecate de catre SC Pomicola SRL Zalau si SC Zad Tiara SRL Arad, firme cu care Consiliul Judetean Salaj a semnat contracte de furnizare a merelor in scoli. Conform contractelor, cele doua firme vor furniza saptamanal, incepand cu saptamana in curs, pentru 85 de zile de scolarizare, mere cu greutatea minima de o suta de grame bucata, in fiecare unitate scolara gimnaziala din judet. Merele livrate saptamanal vor fi distribuite elevilor zilnic. Valoarea totala a contractelor este de 376.259 de lei fara TVA, pentru un numar de 20.897 de beneficiari. Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, spalate, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare. Pana aici, toate bune si la locul lor.

De unde vin merele si cat sunt ele de sanatoase?
Ce ne facem insa ca pe la mijlocul lunii decembrie am primit o scrisoare la redactie in care ni se fac cunosute conditiile improprii de depozitare a merelor ce urmeaza a fi distribuite elevilor. Printre altele, ni se spune ca cele 150 de tone de mere provin de la ferma „Pomicola” din Valea Pomilor, comuna Samsud. Ele sunt depozitate intr-un grajd, la ferma de iepuri de la fosta SC Avicola. „Spatiul este impropriu pentru depozitat, se arata in petitie. Nu are instalatii de racire a aerului, nu exista ventilatie, merele sunt depozitate in containere de 300 de kilograme, asezate unele peste altele pana in tavan. Nu exista nici sala de ambalare”.

Depozitul nu a fost controlat inca
Am sesizat la randul nostru Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj. Doar e vorba de sanatatea copiilor nostri. Medicul Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al unitatii, nu stia cine a eliberat atestatul de functionare a depozitului si daca l-a eliberat cineva de la DSVSA Salaj. Desigur, nu stia nici despre conditiile improprii in care erau depozitate merele, dar a promis ca in cel mai scurt timp inspectorii Directiei Sanitare Veterinare vor efectua controale la depozitul de la ferma de iepuri si ni se vor comunica rezultatele controalelor. Asta era in data de 12 decembrie 2013. Luni, odata cu inceperea scolii, l-am contactat din nou pe Vasile Chindris si l-am intrebat daca inspectorii au efectuat intr-adevar controale la depozitul de mere. Purtatorul de cuvant a DSVSA a declarat ca „Inca nu s-a efectuat nici un control, dar o sa ne deplasam la fata locului si o sa va comunicam rezultatele controlului”. Speram ca pana atunci nu va bantui vreo dizenterie prin scoli.