Ieri, 28 august 2019, ne-am gandit sa vedem cum functioneaza lucrurile legate de anumite aspecte ale activitatii Citadin-ului si ale Primariei Zalau. Asa ca ne-am luat dupa Dacia Dokker a Citadin-lui si am facut un tur al orasului pentru a vedea cum se fac controalele la salubrizare si spatii verzi.
rn
Aici, prin salubrizare, se intelege lucrarile de curatenie la strazi, trotuare si rigole si nicidecum ridicarea gunoiului, pentru ca altfel credem ca zona din fata de la Citadin ar fi fost mult mai curata.
rn
Am inteles ca in fiecare dimineata, dupa ce se face o situatie a lucrarilor de salubrizare si spatii verzi, din partea Citadin-ului doua doamne Cuibus Lenuta (salubrizare) si Crisan Rozalia (spatii verzi) impreuna cu soferul, preiau din fata Primarie Zalau, alte doua persoane sau doar una, din partea Corpului de Control al Primariei Zalau, iar impreuna merg sa controleze situatia la fata locului.
rn
Ieri, am fost in Bradet, pe strada Pictor Ioan Sima, pe strada Corneliu Coposu, pe Strada Stefan cel Mare, pe Centura Zalau-ului si in Dumbrava Nord, pe strada Ioan Nichita, dupa care nu am mai urmarit inspectia, in care s-au controlat lucrarile de salubrizare facute mecanic sau manual, pe strazi, trotuare si rigole. De exemplu, ieri o curatire de rigola mai importanta s-a efecutat pe centura orasului.
Inspectia din ce am vazut, se desfasoara cam asa, cei de la Corp Control din Primaria Zalau, isi fac niste notite pe baza carora se vor se confirma sau nu se vor confirma lucrarile, iar de aceasta confirmare depinde si plata din partea Primariei a acestor lucrari de salubrizare si intretinere a spatiilor verzi.
In ce priveste partea de salubrizare o problema ar fi masinile parcate, care impiedica curatarea strazilor pe margini. Maria Deac de la Compartimentul Inspectori Corp Control insista, ieri, pe strada Nichita "macar sa dea cu varful de la matura". In caz ca cei de la Corp Control al Primariei spun ca Citadin-ul nu-si fac treaba, am intrebat cum se demonstreaza lucrurilE, iar raspunsul a fost ca prin discutie, mai ales cand vine toamna, cand cetatenii ar putea sa conteste lucrarile, desi acestea au fost efectuate.
Oricat de harnici ar fi cei de la Citadin, totusi nu vor putea sa intre in competitie cu nesimtirea cetatenilor care isi abandoneaza gunoiul pe strazi si pe troturare, pentru ca oricate frunze ar cadea in aceasta perioada, nu poti sa nu remarci tot felul de reviste, pungi sau obiecte stranse de cei care fac curatenia prin oras.
In ce priveste spatiile verzi, Citadin-ul efectueaza si taieri de ramuri de copaci, care obstructioneaza vizibilitatea sau care ar putea pune in pericol integritatea trecatorilor. Un aspect interesant e, ca desi multi se plang de taierea copacilor din partea Citadin-ului, la Citdadin sunt teancuri de cereri, tot din partea cetatenilor. Pentru taierea acestora, aprobarea se face prin Ocolul Silvic "Stejarul" care taxeaza fiecare aprobare, ceea ce se traduce intr-un cost platit tot de cetateni si despre care concurenta spunea ca nu-i nici la stat, dar nici la privat.
Asa cum v-am spus, in Dumbrava Nord, am incetat urmarirea dokkeru-ului si am ramas sa vedem ce s-a mai facut de catre Citadin in zona. Astfel ca in zona din spatele blocurilor de pe strada Voievod Gelu pe partea cu supermarketul, au fost date jos o serie de copertine, pe langa pietruire, se pregateau bordurile de beton. Aici am observat la angajatii, care ne spuneau ca cei din constructii, in urma unei legi, iau pana in 3000 de lei, in timp ce ceilalti de la salubrizare in jur de 2000 de lei, nu aveau echipament adecvat de lucru. De exemplu, le lipseau incaltamintea pentru protectia muncii…in timp ce pozitionau bordurile de beton, mai intai cu mana, iar mai apoi cu un instrument ce le-a fost adus, dar care tot nu indeparta pericolul, ca aceste borduri de beton, sa cada peste piciorul cuiva, care nu are incaltamintea adecvata in timp ce le transporta.
In zona mai sunt garaje de demolat si din cate am inteles, la unele ar urma sa le scada contractul in ianuarie. Ma intreb daca intr-adevar Primaria Zalau vrea sa le darame (inainte sau dupa garajul vice-lui Balajel de pe strada Ghe. Doja), de ce nu o face in perioada de vara pentru a permite proprietarilor, care si-au construit singuri aceste garaje pe spatiul public, chiar daca invoca tot felul de autorizatii, sa si le darame singuri, fara a incarca nota de plata a Primariei catre Citadin si a mai elibera din spatiul pe care-l ocupa aceste garaje a caror proprietari (unii) nici macar nu locuiesc in blocurile unde sunt pozitionate. Apropo un garaj se mai vinde cu 150 milioane lei vechi in zona, dar nu v-am recomanda sa cumparati pentru ca mai devreme sau mai tarziu o sa avem si primarul care sa abia curajul sa le dea pe toate jos.