One World Romania, una dintre cele 78 de organizatii neguvernamentale, care au cerut respingerea propunerii de modificare a articolului 48 din Constitutia Romaniei, ce prevedea ca familia se întemeiaza pe casatoria între un barbat si o femeie, si nu între soti, organizeaza la Zalau in perioada 19-22 septembrie 2019 pentru liceeni dezbateri, teatru, expozitie de fotografie, atelier de film si proiectii de film in cadrul unui festival documentar "One World Romania la Zalau", aflat la a doua editie"
rn
La Zalau, festivalul acestui ong isi propune o editie in care sa se rememoreze cei 30 de ani ce se implinesc in acest an de la Revolutia din 1989 si are drept principal finantiator local Centru de Cultura si Arta al Judetului Salaj.
rn
Despre editia din acest an, aflam ca va cuprinde proiectiile a unsprezece filme de lungmetraj, preponderent documentare, ce vor prezenta aspecte legate de tema principala a festivalului, insa "si alte realitati si problematici diverse si relevante pentru societatea contemporana", despre care Centrul de Cultura si Arta Zalau, prin care ne-a parvenit comunicatul despre festival, nu ne-a transmis detalii.
rn
Pe pagina de facebook "One World Romania" vedem ca acest ONG promoveaza documentare care celebreaza diversitatea LGBTQI+ un acronim, care se refera la colectivitatea lesbiana, gay, bisexuala, transsexuala si intersexuala.
rn
La Zalau, acest ONG organizeaza pe banii Centrului de Cultura un "curcubeu" de evenimente: expozitia de fotografie "Cicatrice", semnata de Cosmin Bumbut si de Elena Stancu, pe tema violentei împotriva femeilor, o serie de dezbateri publice în jurul problematicilor principale ale editiei actuale a festivalului, legate de miscarile civice si partidele politice din anii i90, de fenomenul migratiei si al refugiatilor sau de drepturile femeilor la o legislatie care sa le protejeze mai mult de posibilele agresiuni la care sunt supuse zilnic.
rn
In cadrul festivalului de film, "Atelierul de Film pentru liceeni", se doreste a fi un eveniment important al acestei editii. "Faptul ca acesta este introdus pentru prima data în acest an nu este deloc întâmplator"- se arata in comunicatul primit de la CCAJS -amintirea Revolutiei din 1989 paleste din ce în ce mai mult în amintirea tinerilor, dar este înlocuita cu alte motive de revolta, mai nedeslusite, dar la fel de pertinente, carora vom încerca sa le dam glas. Aici ne-am intreba ce "motive de revolta, mai nedeslusite" ar putea sa aiba liceeni si pe care One World Romania sa le dea glas?
rn
In formularul de inscriere la acest atelier, care cere date personale, fotografii si o povestire libera intitulata "Despre familia mea" aflam ca festivalul, nu este doar despre filme documentare, ci si despre "drepturile omului", iar de regula sub acesta sintagma se vehiculeaza si agenda/ideologia celui care le promoveaza.
rn
In februarie 2018, ziare.com scriau despr un barbat care a protestat impotriva proiectiei unui film adus de One World Romania la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) din Bucuresti, barbatul a purtat un mesaj: "Opriti propaganda homosexuala in Ministerul Culturii". Noi Centrului de Cultura si Arta Zalau cerem doar atat, cati bani s-au dat pe acest festival, ca sa stim cat sa cerem in caz ca avem alta agenda decat cea a acestui festival, care nu este doar despre filme documentare, asa cum se lasa sa se inteleaga in comunicatul transmis "Graiul Salajului".