Secretarul de stat din Transporturi, Ionel Scrioșteanu, a publicat pe pagina sa un material video cu munca austriecilor de la PORR care avansează serios cu cele două tuneluri – Alina și Daniela – care vor traversa Munții Carpați la nivel de autostradă Sibiu-Pitești.
Străpungerea pe Sibiu-Pitești va fi terminată în primăvara anului 2025. Pe același model se va lucra și la Tunelul Meseș – parte a Autostrăzii Transilvania (A3). Doar că pentru Lotul din A 3, din care face parte și Tunelul Meseș, nu este semnat contractul de proiectare și execuție.
CNAIR a prelungit până pe 29 martie 2024 termenul pentru evaluarea ofertelor pe lotul Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău, în lungime de 41 km. Contractul de 8 miliarde lei pentru lotul cu tunelul Meseș este cel mai mare lansat în licitație până acum.
Austriecii trec Carpații cu… două doamne manager
Şoseaua de mare viteză va traversa Defileul Oltului prin 50 de tuneluri, poduri şi viaducte, și ar trebui să fie finalizată până în 2028. Practic, noua autostradă va merge chiar pe deasupra râului Olt și va lega, prin tuneluri, trecerea munților Carpați.
Pe șantierul Secțiunii 4 -Tigveni-Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, primul tunel rutier la nivel de autostradă de pe acest drum de mare viteză pe sub Dealul Momaia din județul Argeș va avea o lungime de 1,3 km și va fi format din 2 galerii principale separate și paralele, câte una pentru fiecare sens de mers, denumite Tunelul Daniela, pentru sensul de mers Sibiu-Pitești, și Tunelul Alina, pentru sensul de mers Pitești-Sibiu.
Pe durata lucrărilor, constructorul a denumit cele două galerii Daniela și Alina după numele celor două doamne manager de proiect, iar denumirea oficială din acte este Tunelul Momaia, după dealul pe care îl străpunge.
Tunelul Momaia va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularitățile celor două galerii regăsim câte 2 benzi pe sens și acostamente, sistem de ventilație, sistem de evacuare, iluminat public, sistem de comunicare, câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului.
”Reamintesc faptul că la construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România, care utilizează noua metodă austriacă NATM (New Austrian Tunneling Method, iar lucrările la cele două fire sunt deja în avans față de grafic. Acestă Autostradă face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițițional 2021-2023 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, arată Ionel Irinel Scrioșteanu.
Autostrada Sibiu – Pitești va avea o lungime totală de 122 de km și este împărțită în cinci secțiuni. Ea va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.