Organizaţiile non-guvernamentale spun că parteneriatul Stat-Biserică instituie monopolul unităţilor de cult asupra serviciilor de asistenţă socială.
Camera Deputaţilor a adoptat in 8 martie proiectul de lege pentru stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică in domeniul asistenţei sociale. Concret, legea reglementează finanţarea activităţilor aflate in sfera asistenţei sociale, iniţiate de culte, cum ar fi servicii sociale, acţiuni caritabile sau formarea şi instruirea corpurilor de voluntari. Conform noii legi, statul va finanţa 80 la sută din proiectele sociale, iar Biserica va acoperi restul de 20 la sută din donaţii şi sponsorizări. Cu toate că avea la dispoziţie subiectul – bombă „turnătorul nenorocit de Felix”, ca urmare a deciziei judecătoreşti care consfinţeşte colaborarea cu Securitatea a lui Dan Voiculescu – preşedintele fondator al PC, deputatul Lucian Bode a dedicat conferinţa de presă de vineri aducerii in atenţia opiniei publice a principalelor reglementări ale parteneriatului Stat – Biserică. „Vă informez pe această cale că prin acest parteneriat se pot identifica la nivelul comunităţilor locale cazuri sociale şi categoriile vulnerabile pentru care să fie elaborate proiectele de asistenţă socială in parteneriatul cu Biserica”, a explicat preşedintele PDL Sălaj importanţa acestui act normativ.
Ce prevede parteneriatul Stat – Biserică
Scopul legii este de a contribui la valorificarea potenţialului cultelor de a sprijini dezvoltarea capitalului uman şi social, incurajarea şi dezvoltarea rolului cultelor in prevenirea şi combaterea marginalizării sociale şi implicarea cultelor in dezvoltarea mişcării de voluntariat. Această lege are un grup ţintă format din copiii aflaţi in dificultate, persoanele adulte cu dizabilităţi, persoanele varstnice lipsite de venituri şi familiile sărace. ^Principiile care stau la baza finanţării activităţilor sunt libera concurenţă, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparenţa, confinanţarea de minimum 20 la sută din partea solicitanţilor^, mai spune Lucian Bode. De asemenea, autorităţile locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispoziţie a terenurilor, clădirilor şi a unor sume de bani necesare derulării acţiunilor finanţate. Momentan, singurul parteneriat din Sălaj intre Biserică şi autorităţile locale este legat de finanţarea de către Consiliul Judeţean a salariilor asistenţilor care ingrijesc la domiciliu persoane varstnice.
Legea este aspru criticată de către ONG-uri
Printr-o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui Romaniei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a solicitat şefului statului să nu promulge Legea pentru stabilirea parteneriatului dintre Stat şi Biserică in domeniul asistenţei sociale, iniţiată de către deputaţi şi senatori ai PD-L, cerand ca actul normativ să fie retransmis Parlamentului spre re-examinare. Organizaţiile semnatare consideră că legea este in contradicţie flagrantă cu principiul competiţiei libere in furnizarea de servicii sociale, instituind practic un al doilea monopol, după cel al Statului, al unităţilor de cult, asupra furnizării de servicii de asistenţă socială finanţate in proporţie de 80 la sută din bugetul de stat.
„Legea pentru stabilirea parteneriatului dintre Stat şi Biserică in domeniul asistenţei sociale nu promovează serviciile, ci permite finanţarea construcţiei de instituţii numite aşezăminte sociale, pe langă unităţile de cult, fără a se specifica condiţii clare privind capacitatea acestora, limitele de finanţare etc”, se arată in comunicatul IPP. Nu in ultimul rand, ONG-urile spun că „legea vine in contradicţie cu toate eforturile concentrate ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale in direcţia reformării sistemului de servicii sociale din Romania, in condiţii de transparenţă şi eficienţă”.