PDL Salaj cere explicatii suplimentare Consiliului Judetean, scolii din Pericei, Directiei de Sanatate Publica si Directiei Sanitare Veteri-nare si pentru Siguranta Alimentelor, in cazul celor 33 de elevi din Pericei, care au fost adusi de urgenta in 5 martie la Sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean dupa ce au mancat merele distribuite in scoala. Autoritatile publice judetene au anuntat rezultatele anchetei saptamana trecuta,iar constatarea a fost ca merele erau in regula si nu s-a oferit nici o explicatie plauzibila pentru imbolnavirea in masa a elevilor, diagnosticul pus de medici fiind gastroduodenita acuta.
„Concluziile anchetei, în opinia noastra, sunt o bataie de joc, în primul rând la adresa celor direct implicati (copii si parinti), iar în al doilea rând la adresa opiniei publice salajene. Este o situatie dramatica, abordata superficial de catre autoritatile judetene (ma refer în special la persoanele care vremelnic le conduc)”, a declarat vineri Lucian Bode, presedintele Consiliului Judetean Salaj.
Conducerea PDL Salaj cere public institutiilor mentionate sa raspunda la cateva intrebari, pentru a clarifica situatia. „Sunt întrebari legitime, ale unui parinte care este îngrijorat de ceea ce ar putea sa i se întâmple si copilului sau”, a subliniat deputatul. Totodata, Lucian Bode a declarat ca PDL va supraveghea evolutia acestui caz si va incerca sa faca lumina in acest caz, chiar si in instanta, daca va fi cazul.
Cu argumentul ca nici PDL, nici opinia publica nu sunt convinsi ca un numar atat de mare de copii au facut gastrita de la „nimic”, PDL cere autoritatilor publice sa faca publice cauzele pentru care elevii s-au imbolnavit si sa traga la raspundere vinovatii, asa cum au promis. „Ce cauze au identificat institutiile abilitate? Care sunt masurile care s-au luat? Care sunt persoanele responsabile de aceasta situatie? Ce masuri s-au luat împotriva lor?”, ii intreaba seful PDL pe sefii institutiilor publice responsabile.
Parintii nu au vazut fisele
de externare ale elevilor
„Directorul scolii din Pericei, Augustin Danila, a spus ca vor fi facute analizele merelor din care au mâncat copiii. S-au facut acele analize? Unde sunt rezultatele lor? Ce a facut cu merele strânse imediat dupa incident de la toti copiii? De ce nu a transmis (asa cum s-a angajat) nici pana azi, parintilor acestor copii, fisele de externare din spital? Când s-a realizat ultima curatenie generala în scoala?”, intreaba seful PDL.
Bode a mentionat ca a vorbit cu parintii, de la care a aflat ca nici unul din parinti nu a primit fisa de externare si sunt ingrijorati pentru ca nu stiu exact ce probleme au avut copiii lor, ce tratament li s-a administrat si ce analize li s-a facut. Mai mult, Bode a mentionat ca nu s-au recoltat probe de sange pentru analize de la toti copiii internati.
PDL a consultat specialisti
„Stim ca 30 de copii au fost dusi la Sectia Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Patru au fost externati, 6 au fost internati la Sectia de Pediatrie, iar 20 au fost internati la Sectia de Boli infectioase, au transmis oficialii Prefecturii. Daca e doar o usoara gastrita, de ce 20 de copii au fost internati la Sectia de Boli Infectioase? La o usoara gastrita oricine poate bea un ceai de musetel si sta linistit acasa. De ce acesti copii au fost internati o zi si o noapte la Sectia de Boli Infectioase? Specialistii sustin ca gastrita este un diagnostic, în vreme ce pentru toxiinfectia alimentara sau intoxicatia alimentara (doua chestiuni distincte) la prima vedere se emite doar o suspiciune, iar diagnosticul se pune dupa primirea stop_coloanarezultatelor de laborator. Mai mult, toxiinfectia are de obicei cauza germeni infectiosi (bacteriile si toxinele lor), în vreme ce intoxicatia alimentara are de obicei ca si cauza agenti chimici.
De ce institutiile abilitate au realizat doar analize pentru toxiinfectie, nu si pentru intoxicatie alimentara, în conditiile în care înca de la debutul acestui caz aveam de a face cu o suspiciune? Mai mult, din punct de vedere clinic, fiind gastrita mai degraba ne îndreptam spre o suspiciune de intoxicatie alimentara. De ce nu s-au realizat analize toxicologice, în acest caz?”, este un alt set de intrebari la care PDL asteapta raspuns.
Unde sunt probele?
Din comunicarea DSP Salaj reiese ca rezultatele de la probele pe care le-au prelevat de la corn, lapte si mere sunt în limite normale. PDL pune intrebari suplimentare legat de probe, pentru o eventuala contraexpertiza, la un laborator privat. „Ce fel de rezultate? La ce fac referire rezultatele? Ce înseamna limitele normale? De ce nu ni se prezinta concret rezultatele analizei, ca la orice laborator, cu rezultatele testelor obtinute pe o coloana si cu limitele normale pe alta coloana, astfel încât sa priceapa toata lumea? Bineînteles ca trebuie sa fie specificata si metoda prin care s-a ajuns la acele rezultate! Ce probe s-au luat? De unde stim noi acum ca probele sunt de la merele care au ajuns pe masa copiilor din Pericei? Unde sunt procesele verbale de prelevare si sigilare a probelor de la fata locului? Ridic problema existentei proceselor verbale de prelevare a probelor si, bineînteles, a pastrarii unor mostre pentru o noua expertiza daca se solicita acest lucru. Unde sunt toate acestea?”, intreaba Bode.
Totodata, seful PDL Salaj intreaba Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau de la cine a recoltat probe de sange pentru analize si unde sunt ele?
DSP si DSV sunt luate la rost
pentru explicatiile
oferite „din burta”
Explicatia directorului DSP, Ligia Marincas, cum ca elevii au mâncat o cantitate de mere pe stomacul gol, nu i-a convins nici pe pedelisti. „Daca a fost doar efectul de turma, de ce 20 de copii au fost internati la Sectia de Boli Infectioase? Pe de alta parte, mâncatul fructelor pe stomacul gol este recomandata de orice medic si de orice nutritionist. Cum de doamna Ligia Marincas asociaza consumul merelor pe stomacul gol cu o tulburare interna atât de violenta la un numar atât de mare de copii?”, se leaga PDL de Ligia Marincas.
Nici explicatia de la DSV nu convine pedelistilor. „Domnul Vasile Chindris a afirmat pentru presa ca ‘probabil au mâncat în aceeasi pauza mar si lapte si va dati seama cum îi afecteaza asta pe copii si ce eruptie se produce în stomac. Nici unui adult nu îi face bine, d-apoi unui copil’. De ce s-a întâmplat acest lucru numai în scoala din Pericei, când toti copiii din judet au consumat lapte si mar si nu au avut nicio eruptie în stomac? De unde vine teoria ca mâncarea unui mar si consumul a 250 de ml de lapte produce eruptii la nivel stomacal? Daca ar fi asa, atunci de ce nu sunt toti copiii din judet internati zilnic, deoarece ei consuma zilnic aceste alimente? Mai mult, bolile eruptive apar pe piele, nicidecum în stomac!”, a subliniat Bode.