Adriean Videanu, prim-vicepresedinte PDL si ministru al Economiei, a prezentat duminica, intr-o conferinta de presa, masurile anticriza propuse de partidul sau, precum extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri, si a afirmat ca au fost gasite 37 de masuri care vor fi discutate luni in coalitie.
Videanu a spus ca masurile anticriza vizeaza cresterea economica, majorarea veniturilor bugetare, rationalizarea cheltuielilor bugetare si cresterea lichiditatii monetare in sistemul bancar.
In ceea ce priveste cresterea economica, PDL propune:
instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, avand in vedere extinderea ajutorului de minimis pentru IMM-uri intr-un cunatum intre 200.000 de euro si 500.000 de euro
PDL sustine productia pentru export prin garantii si contragarantii, fiind necesar ca statul, prin parghiile care le are, respectiv Eximbank, sa largeasca aria garantiilor si contragarantiilor pentru a sprijini productia de export
scutirea profitului reinvestit in economia reala, dar si acordarea unui credit fiscal pentru renovarea si modernizarea locuintelor si cladirilor, intrucat in momentul de fata aceasta reprezinta o zona de evaziune fiscala majora
deblocarea garantiilor de buna executie, care implica inlocuirea garantiilor in cash cu o scrisoare de garantie bancara
dezvoltarea unui proiect national de investitii de mediu si irigatii, complementar cu un sistem de protectie impotriva vicisitudinilor.
In ceea ce priveste cresterea veniturilor bugetare, PDL cere urgentarea valorificarii unitatilor de atribuire conform protocolului de la Kyoto.
Videanu a explicat ca Romania are un disponibil de circa 250-280 de milioane de tone de emisii de CO2, care inseamna peste 2,5 miliarde de euro si care, valorificate, ar putea sa creeze premisele investitiilor in economia reala.
„Teoria ca ar trebui sa pastram acest disponibil, ca poate explodeaza economia nationala , este o mare eroare din punctul nostru de vedere”, a subliniat Videanu.
El a aratat ca PDL propune, de asemenea, vanzarea, dupa o analiza atenta, pe fiecare societate in parte, a participatiilor minoriare ale statului detinute de AVAS si de Oficiul de Privatizare din subordinea ministerului Economiei, dar si vanzarea de catre autoritatile locale a terenurilor pe care se afla cladiri rezidentiale.
PDL este de acord, totodata, cu introducerea impozitului forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat si inlocuirea impozitului minim, dar si urgentarea aparitiei Legii parteneriatului public-privat.
„Nu avem un cadrul legal coerent in ceea ce priveste acest lucru. Ministerul Economiei a identificat toate oportunitatile de investitii in zona energetica, sunt aproximativ 40 de miliarde de euro care pot reprezenta interese pentru mari investitori”, a spus Videanu.
El a aratat ca PDL propune analiza posibilitatilor de reducere a evaziunii fiscale, in domenii precum carburantii, acciza pe alcool si tutun.
„In zona carburantilor, chiar vrem sa evaluam posibilitatea colectarii accizei la pompa, astfel incat sa nu mai existe posibilitatea evaziunii fiscale din acest punct de vedere. Am spus identificarea zonei negre din evaziunea fiscala. Nu spun reducerea accizelor, ci diminuarea zonei negre in zona accizelor, printr-un control mai eficace pe care ANAF trebuie sa il faca”, a adaugat Videanu.
In ceea ce priveste restructurarea cheltuielilor bugetare, PDL propune restructurarea ANAF, plecand de la premisa simplificarii fiscale si reducerii evaziunii fiscale, astfel incat ANAF va trebui sa se concentreze pe zona evaziunii.
Potrivit lui Videanu, PDL propune adoptarea Legii responsabilitatii fiscale pentru evaluarea performantei ordonatorilor principali de credit in gestionarea banului public, dar si imbunatatirea procedurilor de control financiar, audit public intern si control intern in institutiilor statului.
PDL solicita, de asemenea, restructurarea si depolitizarea autoritatilor de management privind accesarea fondurilor structurale, dar si instituirea simetriei de tratament intre agentii economici si stat din punct de vedere al obligatiilor bugetare.
In ceea ce priveste cresterea lichiditatii monetare in sistemul bancar, PDL urmareste scutirea temporara de impozit a dobanzii aferente sumelor depozitate in banci, precum si cresterea ponderii imprumutului public intern pe termen scurt si foarte scurt in totalul imprumutului public intern.
„Mai sunt o serie de masuri care vor face obiectul negocierii cu colegii de la PSD in sedinta coalitiei de maine (luni, n.r.). Acestea au fost numai o parte dintre masuri. Cu colegii de la PSD, legat de masurile propuse de ei, am identificat un numar de 37 de masuri care vor face obeictul analizei in cadrul coalitiei”, a spus Videanu.