Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa.
„Am sa va prezint cateva cifre pe care Guvernul le ascunde romanilor referitoare la indatorarea tarii.Premierul Boc a mintit spunand ca romanii nu vor plati dobanzi si nu vor da inapoi acesti bani de la FMI. Numai dobanzi vor plati 700 de milioane de euro, iar in ceea ce priveste rambursarea creditului, impartind cele 9 miliarde de euro pe care trebuie sa le dam inapoi FMI la cei 5 milioane de romani care au astazi un loc de munca, inseamna ca fiecare dintre ei va trebuie sa plateasca 1.800 de euro, pentru a acoperi gaura creata de Guvernul Boc”, a spus Olteanu.
Liberalul a mentionat ca „intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice”.
„S-a ajuns la inceputul lui august ca Romania sa fi imprumutat 15 miliarde si jumatate de euro, peste 63 de miliarde de lei. E posibil ca, pana la sfarsitul anului, cu titlurile ce vor fi emise de Ministerul de Finante, Guvernul Boc sa depaseasca inspaimantatorul plafon de 20 de miliarde de euro de imprumuturi intr-un singur an. Toate aceste sume vor fi platite de romani. Termenele de plata sunt puse in special in anii 2012-2014, fiind intelept calculate astfel incat un urmator guvern, o urmatoare legislatura sa fie cele care suporta aceste costuri”, a apreciat deputatul PNL.
In plus, liberalul a precizat ca romanii vor mai trebui sa suporte si plata datoriilor pe care statul le are catre cetateni si catre banci, care se ridica la suma de 12,5 miliarde de euro si pentru care fiecare romin va trebui sa plateasca cate 2.400 de euro.
„Costurile cresc mult mai mult daca ne gandim ca Guvernul a imprumutat de la cetateni si de la banci, prin emisiunea de titluri de stat cu o dobanda mult mai mare peste 11%, numai in acest an avem de platit 12 miliarde si jumatate de euro bancilor din Romania, evident nu Ministerul de Finante va plati, ci tot noi si, daca e sa calculam la aceiasi 5 milioane care au loc de munca, ficare dintre ei vor trebui sa suporte in acest an 2.400 de euro pentru a plati inapoi imprumuturile luate de Guvernul Boc”, a mai spus Olteanu, criticand faptul ca Guvernul Boc a cheltuit banii de la buget doar pentru cheltuielile curente si nu pe investitii, asa cum a promis.
Pe de alta parte, Bogdan Olteanu a anuntat ca liberalii vor depune, la inceputul sesiunii de toamna a Parlamentului, un proiect legislativ pentru a determina „incetarea acestui abuz vechi, care a fost ridicat la extrem in ultimul an”, prin care „statul sa fie obligat la plata de penalitati pentru toate sumele pe care le datoreaza potrivit legii sau contractelor de munca, cetatenilor romani, companiilor, sume pe care nu le plateste la timp, fie ca este vorba de TVA, pensii, salarii sau orice alte prestatii”.
Olteanu: Boc a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria fata de FMI
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...