Democrat-liberalii vor sa-i faca pe plac lui Basescu si sa reduca numarul de parlamentari la 300. UDMR spune insa „Nem!” pedelistilor.
PDL vrea sa convinga UDMR sa accepte introducerea sistemului unicameral parlamentar si negociaza sistem de vot uninominal cu 300 de mandate de parlamentari, 200 in colegii si 100 acordate prin compensare la nivel national. PDL a fost practic obligat sa cedeze o treime dintre mandatele parlamentare pentru distribuirea prin compensare, pentru a-si asigura votul UDMR la legea privind reducerea numarului de parlamentari si mai ales la modificarea constitutionala privind Parlamentul unicameral. Astfel, alegerile parlamentare de anul viitor s-ar putea desfasura dupa un nou sistem, in care senatorii si deputatii vor fi alesi in urma unei combinatii de sistem uninominal cu vot pe liste. Guvernul va crea 200 de colegii noi, iar cei care vor castiga batalia electorala din aceste colegii vor avea un loc asigurat in Parlament, indiferent daca o vor face cu 25 la suta sau cu 90 la suta din voturi. Pentru a asigura reprezentativitatea tuturor votantilor, proiectul puterii prevede si un sistem de compensare. O suta de mandate vor fi impartite partidelor politice, in functie de scorul national obtinut in alegeri. Mandatele nu vor fi atribuite insa in baza unor liste. De exemplu, daca scorul politic al unui partid ar fi de 50 la suta, acesta va primi 50 de mandate. In ordinea descrescatoare a voturilor obtinute, primii 50 clasati pe locul al doilea din partidul respectiv vor intra si ei in Parlament. Daca puterea va reusi sa treaca prin Parlament modificarea Consitutiei sistemul se va aplica la anul Parlamentului unicameral. Daca nu, si senatorii si deputatii vot fi alesi prin sistem „uninominal compensat” ca si in 2008.
Lucian Bode: „Dorim unicameral si 300 de parlamentari”
Mandatul pe care parlamentarii PDL l-au dat Colegiului Director a fost de negociere a reducerii numarului de parlamentari la 300 si schimbarea sistemului de vot. „Am votat in unanimitate sa se reia negocierile cu partenerii de guvernare pentru reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, potrivit rezultatului referendumului din 2009. In ce priveste sistemul de vot, sustinem ca un procent majoritar de mandate de parlamentari sa fie obtinut pe sistemul de uninominal pur – cel mai bun dintr-un colegiu merge in Parlament, iar restul mandatelor sa fie obtinute dupa un sistem minoritar de compensare, altul decat lista”, explica deputatul PDL Lucian Bode.
Fekete Andras: „Nu suntem de acord!”
UDMR in schimb nu accepta modificarea sistemului de votare sau a numarului de parlamentari, pentru ca ambele propuneri ii dezavantajeaza, potrivit liderului UDMR din Senat, senatorul Fekete Andras. „Nu suntem de acord cu aceste propuneri. Daca numarul parlamentarilor va fi redus la 300 reprezentativitatea va fi mult mai mica si multe judete nu vor avea reprezentant in Parlament din partea comunitatii maghiare. Nu am fost de acord nici la referendum cu acest numar”, ne-a declarat parlamentarul salajean.