Alianta de Dreapta s-a constituit ieri oficial, prin semnarea manifestului politic de liderii celor cinci for-matiuni politice care s-au angajat in crearea polului de dreapta care sa vina in contrapondere la USL. Cei cinci lideri, Vasile Blaga (PDL), Mihai Razvan Un-gureanu (ICCD), Aurelian Pavelescu (PNTCD), Mihail Neamtu (PNR) si Adrian Papahagi (FCD) au semnat documentul prin care fortele politice si civice pe care le reprezinta se unesc. La eveniment a participat si salajeanca Andreea Paul, vicepresedinta PDL la nivel national.
Raspuns politic la USL
Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a fost cel care a vorbit despre noua Alianta de Dreapta si care sunt motivatiile aparitiei acesteia in contextul politic actual, erijandu-se astfel in noul lider al dreptei romanesti. Manifestul semnat ieri la Bucuresti reprezinta, in viziunea lui Mihai Razvan Ungureanu, un raspuns, primul raspuns pe care „viitoare forta, mare forta politica a dreptei il adreseaza astazi provocarii pe care a lansat-o USL si ne bucuram ca acest text nu se inchide odata cu semnaturile autorilor, ci ramane deschis pentru oricine se simte in cuget curat, unit, alaturi de noi, in incercarea care va fi reusita de a da Romaniei viitorul care i se cuvine”. Manifestul Aliantei de Dreapta, intitulat „Romani, sus inima! Romania are viitor”, se vrea a fi finalul perioadei de acomodare si inceputul luptei adevarate pentru un castig al dreptei, al tuturor fortelor politice, al tuturor institutiilor care reprezinta societatea civila in alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an. In manifest se arata ca „scopul nostru imediat este castigarea alegerilor parlamentare. Pe termen mediu si lung, misiunea dreptei unite este consolidarea statului de drept, justitie pentru toti si prosperitate pentru fiecare. Facem apel la toti oamenii vrednici care se recunosc in principiile de centru-dreapta sa vina alaturi de noi si sa sustina aceasta platforma”.
Alianta de Dreapta in Salaj
Desi este constituita din cinci formatiuni politice si civice, Alianta de Dreapta nu are o pozitie decisiva la nivel de Salaj. Din cele cinci formatiuni constitutive ale Aliantei, respectiv Initiativa Civica de Centru-Dreapta, PDL, PNTCD, Noua Republica si Fundatia Crestin-Democrata, doar doua au si organizatii judetene in Salaj – PDL si PNTCD. Deocamdata nu se stie daca liderii celor doua partide politice salajene vor reusi sa ajunga la o intelegere, cu atat mai mult cu cat, la alegerile locale, PNTCD-ul a fost finantat de Gheorghe Stanciu. Acesta a fost, pana in primavara acestui an, unul dintre liderii PDL, avand a doua functie in partid, cea de prim-vicepresedinte. Insa viziunea diferita a lui Gheorghe Stanciu de cea a presedintelui PDL Lucian Bode a dus la o ruptura intre cei doi, cu Stanciu inlaturat din partid. Acum, ironia sortii ii readuce in cadrul aceleiasi Aliante de Dreapta.
PDL, motorul coalizarii partidelor de dreapta
Prezenta la semnarea manifestului Aliantei de Dreapta, salajeanca Andreea Paul spune ca PDL este motorul constructiei politice ale carei baze tocmai s-au pus. „Sub asaltul stangii nedemocratice si lipsita de viziune, Romania are nevoie de o constructie politica de dreapta puternica. PDL a sustinut constant, in ultimul timp, necesitatea formarii unei forte de dreapta puternice. Stanga socialista, aflata acum la putere, a calcat in picioare normele democratice, legile Romaniei si a anulat tot ceea ce a castigat tara din punct de vedere economic in ultimii ani”, a declarat pentru Graiul Salajului vicepresedintele PDL, Andreea Paul.
Potrivit Andreei Paul, noua forta politica este acum o alternativa la fortele trecutului, regrupate in USL. „Avem acum un USL aflat la putere care este complet decredibilizat in fata partenerilor externi ai Romaniei. Noua forta de dreapta isi asuma misiunea de a recastiga increderea Romaniei pe plan extern, oferind garantia unei justitii complet independente, respect fata de lege si normele democratice. Noua forta de dreapta isi asuma misiunea de a recastiga increderea cetatenilor romani prin decizii pragmatice si sanatoase de crestere economica, de crestere a veniturilor dupa o perioada atat de dificila de criza economica globala, de stimulare a liberei initiative, a educatiei si a muncii oneste si corect remunerate, a antreprenoriatului, prin acordarea unei asistente sociale mult mai consistente acolo unde este cu adevarat nevoie”, mai precizeaza Andreea Paul.