Daca titularilor din invatamant li se garanteaza ca vor avea loc de munca si din toamna, situatia personalului nedidactic si a celui auxiliar este incerta. Ioan Abrudan sustine, insa, ca vor fi disponibilizari numai acolo unde schema de personal este prea incarcata.
Termenul pana la care Inspectoratul Scolar trebuie sa decida ce scoli inchide sau comaseaza din toamna a fost prelungit pana martea viitoare, Ministerul Educatiei amanand pentru data de 9 februarie (fata de 5 februarie, initial) predarea de catre judetul Salaj a proiectului planului de scolarizare pentru anul scolar 2010 – 2011. Potrivit inspectorului scolar general Ioan Abrudan, ragazul primit va fi folosit pentru discutii suplimentare cu primarii, care inca nu s-au hotarat ce fac cu scolile pe care le administreaza, dar si pentru intalniri cu comunitatile care se vor opune propunerii de comasare a scolilor lor. Abrudan n-a dorit sa faca publice deocamdata scolile care se vor desfiinta sau comasa, dar a subliniat, inca o data, ca „nici un titular din aceste scoli nu va ramane fara un loc de munca in invatamant”.
Nu la fel de optimist s-a declarat seful invatamantului salajean in privinta perso-nalului nedidactic si didactic auxiliar (femei de serviciu, paznici, administratori si altii) care ar urma sa fie disponibilizat din toamna. Ioan Abrudan ne-a asigurat, insa, ca „nu ne vom atinge de nedidactic si de didactic auxiliar decat acolo unde este cazul, adica acolo unde el este supradimensionat”. El a explicat ca sunt scoli fara internat, fara cantina, care au cate doua secretare, doua contabile, administrator si alte posturi similare care incarca inutil o schema de personal „mostenita de pe vremuri”. Seful ISJ a apreciat ca amploarea reducerilor de personal va fi cunoscuta abia din toamna, adica dupa ce se va vedea ce mai ramane de redus dupa restrangerea retelei de scolarizare. Intrebat ce rost a avut, atunci,saptamana trecuta, trimiterea unei machete in scoli ce propunea desfiintarea unor posturi in randul personalului nedidactic si auxiliar, Ioan Abrudan ne-a declarat ca „au fost doar niste propuneri. Noi nu obligam pe nimeni la nimic. Insa directorii si primarii trebuie sa tina cont de finantarea per capita, care este in functie de numarul de copii”.
Paznicii sunt cei mai afectati
Propunerea de reducere a acestor posturi incalca, insa, normativele in vigoare – ne-a declarat liderul sindical din domeniu Eusebiu Lehene – motiv pentru care scolile risca sa fie date in judecata de sindicalisti daca aceste reduceri vor fi aplicate. „Normativele prevad ca o scoala sa aiba o femeie de serviciu pentru fiecare 700 de metri de suprafata utila. Nu poti sa incadrezi o persoana la 1.000 de metri pentru ca nu este legal” – a precizat Lehene. Ceva mai delicata este situatia paznicilor angajati in scoli, in special a celor din Zalau, in conditiile in care Primaria a finantat montarea in toate unitatile de invatamant a unor sisteme de supraveghere video, care suplinesc munca paznicilor.
Paznicii si femeile de serviciu din scoli, vizati de disponibilizari
Articole
Anul Nou: manifest al speranței!
Dragi cititori, în curând intrăm pe făgașul noului an – seniorul 2025. Este clipa trasului de linie, a silogismelor finale și a propunerii de noi target-uri. Ce ne-a adus acest an în trecere și ce nu ne-a adus? Ce am fost pe cale să pierdem sau ce am pierdut? Ce ne dorim de la noul an? Am rezistat presiunii lumii secularizate și ne-am recunoscut propriile agonii și decadențe? Am căutat repere veritabile care să ne șlefuiască, care…
Mai mult...Familie cu casa arsă în toiul iernii. Pompierii s-au luptat cu focul aproape patru ore
În incendiul care a izbucnit luni dimineața la o casă de locuit în localitatea Șimișna au fost afectate acoperișul și mansarda, fiind arse o serie de bunuri din încăperi. Primarul Comunei Șimișna, Cristian Prodan, a făcut un apel public la toți cei care vor să sprijine familia greu încercată în prag de An Nou. ”Azi, 30 decembrie, a avut loc un incendiu la o casă de locuit din Șișna. Focul a distrus în totalitate acoperișul și mansarda.…
Mai mult...