Desi cu cateva luni in urma, primarilor din mediul rural li s-a atras atentia ca trebuie sa faca un plan pentru paza obsteasca in baza caruia sa fie angajati paznici la sate, inca mai exista comune din Salaj care sunt „in aer” din acest punct de vedere. Primarii spun ca nu pot pune in aplicare un astfel de plan din cauza faptului ca, pur si simplu, nu pot angaja paznici deoarece posturile sunt blocate. Iar de gratis nimeni nu vrea sa-si piarda noptile patruland pe sate.
De pilda, comuna Hida are opt sate. Norma prevede ca sa existe un paznic la 1.000 de locuitori. In comuna activeaza doi paznici. Cum satele sunt rasfirate, e greu sa ajungi din centrul de comuna in Paduris ori in Trestia in fiecare noapte. Viceprimarul Aurel Tibenschi recunoaste ca primaria este deficitara in aceasta problema. Edilii din Hida s-au gandit sa aplice metoda comunei Crasna, care si a facut politie comunitara. Numai ca iar ne intoarcem la blocarea posturilor si la bani. „Cum sa asiguri salariile politistilor comunitari, cand bugetul, din an in an, e tot mai mic?”, se intreaba Tibenschi.
Si Sorin Romocea, primarul de Benesat, se loveste de aceleasi probleme: blocarea posturilor si lipsa banilor. Totusi, a reusit sa angajeze doi paznici pentru satele Benesat si Biusa. Cea mai mare localitate din comuna, satul Alunis, a ramas fara paza.
Ioan Cheseli, primarul comunei Cristolt a gasit o solutie inedita. Neavand bani la primarie pentru retribuirea pazei obstesti, s-a deplasat in fiecare localitate, a organizat adunari ale cetatenilor si le-a propus acestora, pentru siguranta locuintelor si a familiilor lor, sa-si angajeze un paznic din randul localnicilor. Ideea a prins si oamenii platesc paznicul pe fum de casa, in functie de numarul de membrii din familie.
In comuna Creaca, primarul Eugen Terec a fost nevoit sa reduca din paznicii obstesti in urma aparitiei unor norme care reglementeaza numarul de paznici in functie de numarul populatiei. Din punct de vedere legal, Terec s-a conformat si a ramas cu trei paznici in comuna la o populatie dec 3.000 de locuitori si noua sate componente. Eficienta insa nu-i cea scontata. Nici in Creaca si nici in alte comune. Spun asta pentru ca infractionalitatea in mediul rural al Salajului este in crestere. De regula, raufa-catorii dau atacul la persoane singure, batrane, sau acolo unde barbatii sunt plecati la lucru in strainatate. Sa nu mai vorbim de furturile de pe camp. O alternativa ar fi angajarea unor firme de paza, dar daca nu sunt bani pentru a angaja oamenii de paza, atunci de unde bani pentru plata firmelor specializate?! Pana cand lacunele legislative de care se plang primarii nu vor fi inlaturate, paza obsteasca de la sate va fi mai mult o forma fara fond.