Paul Ghiran, elev in clasa a XI-a E la Colegiul National „Silvania”, este singurul din Salaj care s-a calificat la Olimpiada Nationala de Tehnologia Informatiei, sectiunea Programare, unde a obtinut medalia de argint si mentiune. Concursul s-a desfasurat la Zalau vineri si sambata si a gazduit un numar de 216 elevi din tara.
Invitat ieri la redactia ziarului nostru, Paul ne-a explicat ce inseamna pentru el acest rezultat si cum a ajuns sa fie pasionat de domeniul informaticii. „Pur si simplu, pentru mine este una dintre cele mai mari realizari”, sustine elevul. S-a aratat cu atat mai multumit cu cat in Salaj programa scolara prevede utilizarea unui limbaj de programare mai invechit, dar, in acelasi timp, mai usor pentru elevi. „Pot sa zic ca am avut un dezavantaj din start, pentru ca majoritatea participantilor din celelalte judete au invatat un limbaj de programare mai complex, care a fost si baza acestui concurs”, a tinut sa precizeze elevul. Paul este mandru ca a reusit sa iasa in evidenta printre cei care au invatat limbajul de programare in cativa ani. La olimpiada au participat si elevi de clasa a XII-a. „Sunt foarte multumit ca am reusit sa fiu in pas cu ei, poate chiar si peste unii in ceea ce priveste performantele in Programare”, spune Paul Ghiran.
Visul de copil se materializeaza prin efort sustinut
Cu privire la pasiunea lui pentru informatica, Paul ne-a declarat ca de mic copil visa sa faca programe si jocuri, „ca si majoritatea baietilor care isi traiesc viata online”. Pentru ca aceasta pasiune trebuia sa prinda si un contur, s-a ins-cris la un liceu de profil, unde isi amplifica abilitatile de informatician. Paul se arata recunoscator dirigintelui si indrumatorului sau, profesor Florin Morar, pentru performantele la care a ajuns. „Sunt foarte bucuros pentru ca am avut norocul sa dau peste un asa diriginte. El este unul dintre profesorii care te face sa iti placa materia, sa te pasioneze. Se vede cand un profesor nu este pasionat de domeniul sau. Iar daca acesta nu este pasionat, nu va prinde drag nici elevul”, a tinut sa sublinieze Paul Ghiran. Din spusele elevului, increderea pe care i-au acordat-o prietenii a fost un alt factor care l-a „impins” spre rezultatul pe care l-a obtinut la olimpiada. „Ei au fost cei care mi-au zis <> chiar cand eu ma indoiam”, sustine olimpicul. Cu un aer de modestie, Paul Ghiran ne-a povestit ca atunci cand a hotarat sa participe la olimpiada de Tehnologia Informatiei a avut mai mult dorinta de a nu-i dezamagi pe cei din jur, iar pe el s-a pus pe plan secund. „Nu m-am gandit de aceasta data la ce pot sa fac eu, m-am gandit mai mult sa nu ii dezamagesc pe cei care mi-au acordat incredere”, adauga elevul olimpic, facand referire la dirigintele si la prietenii sai.
Va continua studiile, dar „isi va lua zborul”
In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Paul Ghiran sustine ca, in mod cert, isi va continua studiile in domeniul informaticii. „Cu siguranta voi continua cu informatica. Am un an de zile la dispozitie sa aleg intre Universitatea Tehnica din Cluj – Napoca sau Universitatea „Babes Boylai” din acelasi oras”, L-am intrebat ce intrevede pentru viitorul sau profesional. Paul este cat se poate de onest in tot ce spune, si ne-a spus deschis ca va incerca sa castige cat mai bine din ceea ce face si ca, chiar daca studiile si le face in Romania, se gandeste ca la un moment dat sa-si „ia zborul”. Ne mentiona ca, de pilda, in Anglia, un salariu de progra-mator este de cinci ori mai mare decat in Romania, iar volumul de munca este acelasi. Nu mai este un secret ca profesiile care i se potrivesc cel mai bine elevului au legatura cu domeniul informaticii. „Am facut un test de cariera, bazat pe psihologie si date personale. Rezultatele au aratat ca meseriile care mi se potrivesc sunt de programator sau analist informatic, care sunt chiar in concordanta cu dorintele mele personale”, a declarat multumit olimpicul Paul Ghiran.