Doi dintre angajatii decedati au suferit infarct, iar alti doi nu au purtat echipamente de protectie. In Salaj au avut loc anul trecut 37 de accidente de munca.
Patru persoane au decedat pe parcursul anului trecut la locul de munca, in urma unor accidente de munca, cer-cetarile in toate aceste cazuri fiind efectuate de inspectorii ITM Salaj.
Luminita Nemes, inspector sef al institutiei, a declarat pentru Graiul Salajului ca, in doua dintre cazuri, angajatii au decedat din cauze medicale, care nu aveau legatura cu respectarea normelor de securitate in munca. Este vorba de un conducator auto angajat la Drum Construct si de un angajat al Constructii Montaj, ambii decedand din cauza infarcturilor miocardice. Celelalte doua cazuri de deces la locul de munca cercetate de inspectorii ITM au scos la iveala faptul ca angajatii nu purtau echipamentele de protectie, decesul lor survenind in urma nerespectarii normelor de protectie. Este cazul unui angajat al firmei Pa&Co, cu sediul social in Bacau, firma care a contractat lucrarile de reabilitare a drumului national 1 H, pe tronsonul Criseni-Rastoci. Accidentul s-a produs la Tihau, cand o autobasculanta a atins un fir electric de inalta tensiune si muncitorul care se afla in preajma, nepurtand echipa-mentul de protectie, a decedat in urma electrocutarii. Al doilea caz nefericit s-a petrecut la Bobota, cand un angajat al unei firme din Satu Mare, care a contractat lucrarile de reabilitare a scolii din localitate, a cazut de pe acoperisul scolii si a decedat in urma multiplelor rani suferite. Cum ambele firme nu au sediul social in Salaj, inspectorii ITM Salaj au trimis rapoartele intocmite la sediile ITM din judetele in care sunt inregistrati angajatorii, astfel ca rezultatele anchetelor si finalitatea lor nu s-au comunicat institutiei salajene.
„Atat angajatorii, cat si angajatii, trebuie sa constientizeze ca respectarea normelor de protectie sunt necesare, pentru a nu aparea acest gen de incidente. Si in acest an vom derula activitati de control pe diferite tematici, printre care si utilizarea normelor de protectie”, a precizat Luminita Nemes.
Pe parcursul anului 2012, in Salaj, s-au produs in total 37 de accidente de munca. 33 de accidente de munca s-au soldat cu incapacitatea temporara de munca a angajatilor. Cauzele producerii accidentelor au fost, in cele mai multe situatii, cauze dependente de executant – neutilizarea mijloacelor de protectie din dotare, efectuarea de manevre necorespunzatoare, efectuarea necorespunzatoare a procedurilor, cadere de la inaltime prin dezechilibrare sau electrocutare .