In privat inca mai e cum mai e, dar munca la stat, platita din banii contribuabililor, a devenit dintr-o data extrem de scumpa
rn
În primul trimestru al anului 2018, costul orar al fortei de munca, ajustat dupa numarul zilelor lucratoare, a consemnat o rata de crestere de 1,4% fata de trimestrul precedent si de 12,7% fata de acelasi trimestru al anului anterior, arata datele transmise de Institutul National de Statistica – INS.
rn
Asadar, costul cu forta de munca – suportat de angajator – a crescut chiar si în conditiile în care contributiile de asigurari sociale (CAS) au trecut, din ianuarie 2018, de la angajator în sarcina angajatului.
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit în constructii (19,06%), în activitati de spectacole, culturale si recreative (13,97%), în informatii si comunicatii (13,91%), în hoteluri si restaurante (13,30%) si în tranzactii imobiliare (13,10%)”, arata comunicatul INS.
Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost intermedieri financiare si asigurari (3,03%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,84%).
Scaderea costului orar al fortei de munca (în forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a înregistrat doar în industria extractiva (-5,05%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (în forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare), ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. “n învatamânt costul fortei de munca a crescut cu 23,57%, în administratie publica cu 18,59%, iar în sanatate si asistenta sociala cu 14,01%.