O sălăjeancă a fost trimisă în judecată de procurori, acuzată că nu și-a plătit datoriile către stat, deși „avea disponibilități financiare în acest sens”.
În calitate de administrator al firmei SC C.D. SRL, B.R.A. este acuzată de neplata, în termenul de 60 de zile stabilit de lege, a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au decis, prin rechizitoriul emis în 12 decembrie, să o trimită pe femeie în judecată.
Potrivit anchetatorilor, în cursul urmăririi penale a rezultat faptul că „în perioada martie 2022 – aprilie 2023, în mod repetat si în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpata BRA, în calitate de administrator al SC C.D. SRL a reținut și nu a plătit către bugetul de stat impozitele si contribuțiile la sursă desi avea disponibilități financiare în acest sens, fapta având drept consecință cauzarea unui prejudiciu în cuntum de 285.164 lei, nerecuperat, iar în sarcina persoanei juridice SC C.D. SRL s-a retinut săvârșirea aceleiași infracțiuni în numele și în interesul societății.”
Procurorii au pus sub sechestru mai multe imobile aflate în proprietatea persoanei juridice SC C.D. SRL, în vederea recuperării prejudiciului în cuantum de 285.164 lei si a garantării executării cheltuielilor judiciare, în sumă de 1.000 lei.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Zalău.
Precizăm faptul că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Când devine infracțiune neplata cotribuțiilor și a impozitelor către stat?
Din martie 2022, constituie infracţiune neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor cu reținere la sursă. Intră aici următoarele categorii de impozite şi contribuţii: impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română; impozitul pentru veniturile din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă; impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală; impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor; impozitul pe veniturile din arendă; impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi; impozitul pe veniturile impozabile obţinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii; impozit pe veniturile sub formă de dividende; impozitul pe veniturile din pensii; impozitul pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc; impozitul pe veniturile din alte surse; impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare; impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică sau entitate – asociere fără personalitate juridică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific, cu modificările şi completările ulterioare; contribuţia de asigurări sociale; contribuţia de asigurări sociale de sănătate; impozitul cu reţinere la sursă pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi; impozitul datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal; contribuţia la Fondul pentru mediu.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de la 1 an la 5 ani sau amendă.