De Paşti va trebui să băgăm mai adanc mana in buzunar, pentru că in luna martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile au crescut cu opt la sută, atat la produsele alimentare, cat şi la cele nealimentare şi la serviciile prestate populaţiei.
Potrivit statisticilor furni-zate de către Institutul Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor şi a serviciilor pentru populaţiei au crescut in luna martie 2011 in medie cu 0,60 la sută faţă de luna precedentă, cu 2,16 la sută faţă de luna decembrie 2010 şi cu 8,01 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. In ceea ce priveşte preţurile la mărfurile alimentare, cele mai mari creşteri, in martie comparativ cu luna februarie a acestui an, s-au inregistrat la cartofi 6,59 la sută, zahar cu 6,05 la sută, fructe proaspete cu 5,26 la sută, făină cu 2,29 la sută. La nivel naţional preţurile la mărfurile alimentare au crescut cu 1,17 la sută in martie 2011 faţă de luna precedentă. Din categoria mărfurilor nealimentare, combustibilul a crescut cu 2,25 la sută de la o lună la alta, iar detergenţii, articolele de igienă şi cosmeticele s-au scumpit cu 0,29 la sută. Chiar şi cărţile, ziarele şi revistele au suferit scumpiri de 0,27 la sută. Din categoria tarifelor pentru grupa de servicii prestate populaţiei, in luna martie 2011 acestea au crescut la apă, canal, salubritate cu 0,83 la sută, la ingrijiri medicale cu 0,34 la sută şi la transportul interurban rutier cu 0,22 la sută.
Preţul produselor alimentare de bază inainte de Paşti
Sălăjenii plătesc o sumă medie in pieţe pentru principalele produse de bază comparativ cu restul ţării. Cel puţin aşa reiese din lista preţurilor de vanzare ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe si targuri in perioada 4-10 aprilie 2011, publicată de către Ministerul Agriculturii. Sălajenii vor cumpăra in această perioadă kilogramul de carne in viu de porc intre 6,5-8 lei şi de vită intre 6-7 lei. Comparativ cu alte judeţele ale ţării, sălăjenii se situează undeva la mijloc, privind preţurile la carne in viu. Cea mai scumpă carne de porc in viu se mănancă in Vaslui, unde un kilogram este intre 11-12 lei. In judeţul Mureş, insă, kilogramul de carne de porc in viu costă intre 5-7 lei. Un sălăjean va plăti in această perioadă in pietele agroalimentare intre 2,5 şi 3 lei pentru un litru de lapte şi pentru un kilogram de branzeturi proaspete intre 9 şi 10 lei pe kilogram. Smantana are un preţ care variază intre 8 şi 10 lei, iar ouăle se incadrează intre 0,4-0,5 lei pe bucată. Telemeaua rămane in pieţele agroalimentare din Sălaj cu un preţ exagerat, intre 20 şi 22 de lei kilogramul, in timp ce argeşenii plătesc pentru acelaşi produs intre 9 şi 15 lei.