Andrei Sigheti din Cehu Silvaniei este nemultumit ca membrii Consiliului local si conducerea Primariei din urbea de sub Codru nu respecta prevederile Ordonantei 34/2013 pri-vind regimul pajistilor si nu a incheiat cu el contract de concesionare a pasunii situate intre Cehu si Horoatu Cehului. Andrei Sigheti este crescator de bovine. Detine 10 vaci cu lapte si cinci vitele. El nu face parte din Asociatia Crescatorilor de Bovine din Cehu Silvaniei. Consiliul Local al orasului Cehu a concesionat cele aproape 500 de hecta-re de pasune Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Cehu si satele apartinatoare, inca din 2009, dupa vechea Lege a pajistilor. De ce dupa vechea lege? Pur si simplu pentru faptul ca normele de aplicare a Ordonantei nr. 34 privind regimul de folosire a pajistilor nu au aparut inca si consilierii s-au ghidat dupa legea anterioara. Secretarul Primariei din Cehu, Dan Cor-dea, explica pentru Graiul Salajului ca nici o lege nu poate intra in vigoare fara normele de aplicare. Pasunile au intrat in exploatarea crescatorilor de animale inca din 15 mai. Nu se mai putea astepta. |i astfel s-a inche-iat contractul de concesionare cu Asociatia Crescatorilor de Bovine, dupa vechile canoane legislative.
^Nemultumirile lui Andrei Segheti nu sunt justificate, precizeaza secretarul Cordea. Proprietarul celor 15 bovine nu s-a inscris in asociatie si nu plateste cotizatie. E drept ca pasunea se poate concesiona si persoanelor fizice, nu numai celor juridice, dar in cazul de fata asociatia are prioritate fie si pentru simplul fapt ca detine un numar mult mai mare de animale care trebuie scoase la iarba. Apoi, Sigheti, cu inca doi crescatori de animale, a mers pe cele 90 de hectare de pasune situata intre Horoatu Cehului si Cehu, au ales unde iarba era mai grasa si au instalat garduri electrice pentru animalele lor, fara sa tina cont de suprafata care revine pe cap de vita si fara a plati ni-mic. Asta a dus la indignarea celorlalti crescatori de bovine din zona. Azi (ieri n.r.), domnul primar Varga, insotit de doi politisti, la sesizarile mai multor crescatori de bovine, membri ai asociatiei, s-au deplasat in pasune pentru a-l atentiona pe Sigheti sa desfiinteze gardurile electrice si sa intre in legalitate.^ Din vorba in vorba, aflu de la secretarul Dan Cordea ca intreaga suprafata de pasune (in jur de 500 de hectare) a Cehului este supusa procesului de retrocedare, dupa noua Lege a retrocedarii terenurilor. Dar asta e alta poveste.
Asadar, un crescator de bovine din Cehu Silvaniei doreste sa foloseasca pasunea proprietate publica dupa regulile impuse de Ordonanta nr.34/2013. Insa actul normativ respectiv nu are inca publicate normele de aplicare. Cu de la sine vrere pasuneaza iarba de pe pajistea proprietate publica, conce- sionata membrilor Asociatiei Crescatorilor de Bovine, fara a plati un sfant. Si este nemultumit.
Pasunea din Cehu nascatoare de discordii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...