Dupa nici sase luni de la ina-ugurare, pastravaria de la Plopis a intrat in …”con de umbra”. Este cea mai mare pastravarie din tara si a fost proiectata sa produca 240 de tone de peste pe an. Proprietarii ei, asociatii Augustin Recean si Vasile Gorgan, au investit in jur de trei milioane de euro, cea mai mare parte din suma fiind asigurata din fonduri europene prin Programul Operational pentru Pescuit.
Desi calitatea apei este monitorizata, in aceasta primavara, datorita viiturilor, in bazinele pastravariei a intrat apa namoloasa. Mai mult, in judetul Bihor, la izvoarele vaii care aprovizioneaza cu apa pas-travaria se afla o crescatorie de mistreti. Mistretii se scalda in apa vaii, inamolind-o si poluand-o. Pastravaria s-a inchis. Gurile rele spun ca ar fi vorba de insolventa, ca deja se vand furajele. Furajele intr-adevar se vand. A cumparat din stoc si Zoltan Ambros pentru pastravaria sa din Sfarasu. Insa firma nu a intrat in insolventa. Cel putin asa sustinea ieri Augustin Recean, unul dintre patronii pastravariei. Recean a explicat ca se fac lucrari de schimbare a filtrelor cu filtre mult mai sensibile, pentru a nu patrunde apa poluata. Alte relatii nu s-a indurat sa dea, insa a tinut totusi sa precizeze ca ^cei vinovati vor da socoteala^ si ca un raspuns definitiv va da peste doua saptamani. Din surse am aflat ca pastravaria de la Plopis este deocamdata nefunctionala si ca se intentioneaza repopularea ei cu puiet. Cea mai mare pastravarie din tara a inceput asadar cu stangul, indiferent care sunt motivele. Asteptam sa isi revina si sa auzim numai de bine.