Recent a avut loc etapa a doua a parteneriatului educational dintre profesorii de geografie din judetele Salaj si Satu Mare. Tema acestei a doua etape a proiectului, care se deruleaza in perioada mai 2008-mai 2009, o reprezinta „Aplicatiile practice, modalitati eficiente de valorificare a cunostintelor dobandite in clasa”.
Prezentul parteneriat a fost realizat ca urmare a continuarii unor fructuoase schimburi de idei si experienta, avute anterior, intre inspectorii scolari de specialitate din cele doua judete. La derularea in conditii deosebite a actiunilor propuse, un rol determinant l-a avut profesorul doctor Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al judetului Salaj.
Manifestarea a debutat cu primirea celor 29 de profesori de geografie participanti din judetul Salaj, la limita dintre cele doua judete, de catre cei 27 de colegi din judetul Satu Mare.
Dupa urarile de bun venit s-a trecut la derularea primului moment al parteneriatului, si anume vizitarea bisericii reformate din localitatea Acas (ctitorie din secolul al XIII-lea) si a Centrului de Documentare si Informare de la Scoala Gimnaziala Acas.
Urmatorul popas l-a reprezentat vizitarea ruinelor cetatii de la Ardud, edificiu construit in anul 1481.
In continuare au fost vizitate Centrul Nou al municipiului Satu Mare si Scoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga”, cea mai noua unitate scolara din oras. A urmat vizitarea Muzeului Tarii Oasului din Negresti-Oas, unde participantilor le-au fost prezentate, pe viu, functionarea unei mori de apa, traditiile olaritului din zona Vama, biserica de lemn din secolul XVII, adusa din satul Lechinta.
Popasul urmator s-a facut la Scoala Gimnaziala nr.3 din Negresti-Oas.
A urmat vizitarea localitatii Certeze, renumita pentru frumusetea gospodariilor populatiei, si a Fabricii de apa minerala „Oasul” din Negresti-Oas. In continuare s-au vizitat Manastirea Bixad si Scoala cu clasele I-VIII din Calinesti-Oas.
Pe parcursul aplicatiei, s-au prezentat o serie de comunicari: „Istoricul bisericii reformate din Acas”, „Cetatea Ardudului”, „Satu Mare-Coordonate geografice”, „Influenta factorilor fizico-geografici asupra resurselor de apa din municipiul Satu Mare”, „Tara Oasului”, „Concluzii privind atitudinea elevilor si profesorilor din Scoala cu clasele I-VIII „Ion Creanga” Satu Mare fata de utilizarea Sistemului Electronic Informatizat”.
Parteneriat scolar interjudetean
Articole
Zi cu emoții: Azi aflăm dacă intrăm de tot în Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aflăm astăzi dacă România intră și terestru în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025. Decizia de ridicare a verificărilor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. În prezent, România este inclusă în Spațiul Schengen doar maritim și aerian. Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că va susține cele două țări în acest demers. În ceea ce privește aderarea României la…
Mai mult...465 de parlamentari vor legifera în următorii patru ani. Cei mai mulți, aleși în București
Parlamentul României va fi format, în mandatul 2024-2028, din 331 deputați și 134 de senatori. Județul Sălaj are șase mandate de parlamentari. La nivel național, cea mai mare reprezentativitate o au locuitorii Capitalei, cu 42 de demnitari. Cel mai mic număr de parlamentari au județele Giurgiu și Ialomița – câte cinci parlamentari fiecare. Sălajul a trimis în Parlament patru deputați și doi senatori. Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat rezultatul final al alegerilor parlamentare care au avut…
Mai mult...