Judecatorii Curtii Constitutionala a Romaniei (CCR) au stabilit ieri, marti 9 aprilie, cu unanimitate de voturi, ca initiativa legislativa de revizuire a Constitutiei „Fara penali în functii publice” respecta prevederile constitutionale. 

rn

Curtea a verificat daca initiativa cetateneasca a USR îndeplineste conditiile tehnice, respectiv numarul de semnaturi si daca demersul cetatenesc respecta limitele Constitutiei.
Dupa decizia CCR de ieri, initiativa va parcurge procedura parlamentara, ulterior urmând a fi supusa referendumului pentru revizuirea Constitutiei.
USR a depus in 21 septembrie 2018, la Parlament, a doua transa de semnaturi pentru initiativa "Fara penali în functii publice", peste 780.000, îndeplinind astfel conditiile impuse de lege pentru declansarea referendumului, respectiv 500.000 de semnaturi din minim 21 de judete.
Initiativa "Fara Penali în functii publice" propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, care precizeaza: „Nu pot fi alesi în organele administratiei publice locale, în Camera Deputatilor, în Senat si în functia de Presedinte al României cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savârsite cu intentie, pâna la intervenirea unei situatii care înlatura consecintele condamnarii”.

rn

Dacian Ciolos se asteapta ca Parlamentul „condus de un condamnat penal definitiv” sa respinga demersul de inlaturare a penalilor

rn

Liderul PLUS, Dacian Ciolos, a declarat ieri, dupa decizia CCR potrivit careia initiativa USR „Fara penali” este constitutionala, ca nu îsi face iluzii ca Parlamentul, „condus de un condamnat penal definitiv”, va adopta propunerea legislativa.
„Validarea de catre CCR a initiativei de modificare a Constitutiei astfel încât persoanele condamnate penal sa nu mai poata ocupa o functie publica este o veste excelenta. Mai mult de un milion de români au semnat aceasta initiativa cu speranta într-o Românie mai buna. Este acum rândul Parlamentului sa voteze, cu o majoritate de doua treimi în fiecare camera, revizuirea Constitutiei”, a scris Dacian Ciolos, marti, pe Facebook.
Fostul premier tehnocrat a adaugat ca este un prim pas pentru a pune capat epocii „penalilor”.
„Desi ar fi o ocazie pentru parlamentari sa îsi demonstreze buna-credinta, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv si de un fost prim-ministru care de cinci luni fuge de începerea urmaririi penale, ascunzându-se în spatele imunitatii parlamentare, va respinge aceasta initiativa. Sau, mai las, o va amâna pe termen nedeterminat. Acum e nevoie sa ne mobilizam si sa îi schimbam, pentru a ne asigura ca ceea ce societatea îsi doreste se si poate pune în practica. Este un pas în plus pentru a curata România de hotie si pentru a le face loc oamenilor cinstiti si competenti. Initiativa cetateneasca îsi va continua cursul. Epoca „penalilor“ din politica se apropie de sfârsit”, spune Ciolos.

rn