„Alegerile pentru Parlamentul European” a fost tema principala a seminarului de instruire pentru jurnalistii din Regiunea de Nord-Vest, organizat in cursul saptamanii trecute, la sediul din Cluj Napoca al Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord Vest. Training-ul a fost organizat de Centrul Regional Europe Direct, in parteneriat cu ADRNV si Asociatia Profesionistilor in Presa Cluj. Scopul acestor dezbateri a fost de a contribui la cresterea cunostintelor cetatenilor in legatura cu functionarea si rolul Parlamentului European, dar si de a incuraja participarea la vot. Subiectele abordate au vizat: cetatenia europeana, istoria si importanta Parlamentului European (PE), Romania la primul vot pentru un mandat de cinci ani, strategii de comunicare pentru alegeri, centre de informare, impactul PE asupra cetateanului european, asemanari si deosebiri intre parlamentul national si cel european, activitatea unui deputat. Profesorul universitar Mircea Maniu, sef de catedra la Universitatea Babes Bolyai Cluj, s-a referit la repere istorice ale PE, structura, organizarea si rolul acestui for, precum si la perspectivele pozitive ale cetateniei europene (multiculturalismul, complementaritatea civilizationala, avantajul competitivitatii).
Sorin Ionita, director de cercetare al Societatii Academice din Romania si membru Team Europe, a dat raspunsuri intrebarilor: „Votam …ca sa ce?” si „Va fi Europa un pol de crestere al lumii?” si s-a referit la performantele statelor membre. Domnia sa fost de parere ca „pana acum, Europa nu s-a vandut prea bine in Romania, dezinteres care se manifesta in tot Estul Europei prin rata scazuta la alegeri. Estul este tolerant fata de Europa. Sustinerea lui,insa, pare a fi inca inactiva. Aceasta dezamagire nu este decat rodul proastelor guvernari si al politicilor nationale”. Despre remuneratii si ziua de lucru a unui parlamentar a oferit detalii Rares Niculescu, europarlamentar, membru in Comisia pentru libertati civile in PE. Singurul europarlamentar care a dat curs invitatiei organizatorilor s-a referit la modul in care sunt adoptate actele legislative, motivele care pot determina alegerea unei cariere politice, care a fost cel mai important lucru invatat la Bruxelles, care sunt relatiile cu electoratul, despre accesul la fondurile europene. La lucrarile seminarului au mai participat Roxana Morea, consilier de presa in Reprezentanta CE in Romania si Federico Grandesso, jurnalist, reprezentant al Regiunii Veneto din Italia la Bruxelles. Potrivit precizarilor acestor doi invitati, informatiile solicitate de reprezentantii mass-mediei de la europarlamentari sau de la purtatorii de cuvant sau ofiterii de presa din PE sunt furnizate prompt, spre deosebire de termenele din Romania, de pana la 30 de zile. Chiar si pentru problemele cetatenilor din tarile membre, comisiile ofera raspunsuri in cel mai scurt interval de timp.
Parlamentul European in dezbaterile jurnalistilor din Nord-Vest
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...