Parlamentul European a refuzat să amane votul cu privire la Acord. Eurodeputaţii care se opun Acordului multilateral cu privire la contrafacere (ACTA) au afirmat că au obţinut o victorie refuzand ca votul Parlamentului European, foarte critic la adresa acordului, să fie intarziat de o sesizare a Curţii europene de justiţie. Cu 21 de voturi pentru, 5 impotrivă şi 2 abţineri, deputaţii Comisiei de comerţ internaţional au decis să nu intarzie, printr-o consultare prealabilă a Curţii europene de Justiţie, calendarul care prevede un vot cu privire la ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) intr-o sesiune plenară din iunie.
„Este primul semn că Parlamentul este pregătit să respingă ACTA”, a comentat social-democratul german Bernd Lange, spunand că se aşteaptă ca acordul să poată fi „ingropat inainte de vară”.
Reprezentantul verzilor Yannick Jadot a salutat, de asemenea, faptul că „Parlamentul European rămane ferm şi decis să nu intarzie dezbaterea”. Comisia Europeană „caută inainte de toate să intarzie votul cu unul sau doi ani, timp in care presiunea populară şi politică impotriva ACTA ar scădea”, a apreciat reprezentantul verzilor Sandrine Belier, relevand că, acum executivul poate cu toate acestea să decidă de unul singur inaintea Curţii.Comisia Europeană a anunţat la 22 februarie intenţia de a sesiza Curtea de Justiţie a UE pentru a verifica dacă acordul nu incalcă drepturile fundamentale.
Mai multe state europene, printre care Germania, Polonia, Austria, Cehia, Romania şi Slovenia, au blocat deja pregătirile pentru ratificarea acordului.
Negociat intre Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA vizează lupta impotriva contrafacerii in sens larg, de la medicamente şi alte mărfuri la descărcările ilegale de pe Internet.