Conform proiectului legii obligativitatii vaccinarii, luna aceasta, parintii care nu vor sa-si vaccineze copiii risca amenzi de pana la 10.000 de lei.
Proiectul urmeaza sa intre in cateva zile in debatere in Camera Deputatilor.
Dupa doi ani de amanari, proiectul de lege privind obligativitatea vaccinarii va fi dezbatut in procedura de urgenta in Camera Deputatilor. In forma actuala, proiectul normativ prevede amenzi de pana la 10.000 de lei pentru parintii care nu participa la actiunile de informare si refuza vaccinarea copiilor.
Vaccinarea poate fi refuzata doar daca cei mici prezinta o contraindicatie definitiva la unul sau mai multe din vaccinurile obligatorii. Legea este utila si necesara expertii din sistemul de Sanatate sustin ca aceasta masura este necesara, si ca ea trebuie adoptata fara alte intarzieri.
"In contextul in care problema vaccinarii s-a acutizat in ultimii ani, o lege privind obligativitatea vaccinarii a devenit necesara. Consider ca toate vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare ar trebui sa fie obligatorii", a precizat pentru adevarul.ro, medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti.
"O astfel de lege este si utila si necesara. Avem nevoie de ea fara alte amanari, fara alte tergiversari. Vaccinurile sunt unele din foarte putinele tratamente care si-au dovedit eficienta, dincolo de orice indoiala, in cei 200 de ani de cand au fost inventate. Sunt atatea maladii grave care au fost eradicate cu ajutorul lor. Astazi lumea a uitat, insa in anii 50, atunci cand a fost ultima epidemie de poliomielita, am avut multi colegi de clasa care s-au prapadit. Mai vedem si astazi, persoane in jur de 70 de ani care sunt deformate, sau au picioare mai scurte. Lumea nu-si mai aduce aminte de efectele unei astfel de epidemii. Din pacate, prin nevaccinare, nu pui in pericol doar viata ta, ci a unei intregi generatii", a declarat medicul Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor.