Pe 10 septembrie incepe scoala, iar parintii calculeaza deja cat vor cheltui. Cel mic are nevoie macar de un rand de haine noi si de rechizite. Dupa ce am trecut prin mai multe magazine din oras, am constatat ca te poti incadra cu cheltuielile in 250 de lei, daca alegi caiete si ghiozdane mai simple, fara cunoscutele personaje din filme sau desene animate pe coperta, si haine care nu sunt de firma. Cine vrea si isi permite, poate cheltui linistit si o mie de lei, daca tine neaparat sa-si trimita copilul la scoala in haine de marca si cu ghizodan cu licenta Disney in spinare.
La librarie, caietele cu 48 de file costa de la un leu si zece bani in sus. Stilouri gasiti cu 4, dar si cu 33 de lei. Un penar costa intre 7 si 30 de lei, in functie de model si de cat e de incapator. Pe acuarele cheltuiti de la 5 pana la 15 lei, iar pe un bloc de desen, de la 2 la 5 lei. Invelitorile de carti si caiete costa intre 1,50 si 2,50 lei. Ghiozdane puteti gasi cu 25 de lei, dar am vazut si modele „de fite”, la 225 de lei.
Ne-am uitat la preturi si in magazinele de haine pentru copii. Am ales magazine decente, nici cele mai scumpe, nici cele mai ieftine din oras. Am gasit treninguri de baieti cu 54 de lei, si treninguri de fete cu 74 de lei, dar erau cu trei piese. Camasile de baieti, obligatorii la multe scoli pe sub uniforma, costa intre 20 si 35 de lei, in functie de marime si de material.
O pereche de pantofi costa intre 35 si 60 de lei, iar o pereche de tenisi pentru ora de sport, 25 de lei. Pantalonii, atat cei de fete cat si cei de baieti, costa de la 30 de lei in sus.
Un parinte care, la inceput de an scolar, ii cumpara copilului un ghiozdan, zece caiete de matematica, zece cu linii, un penar, un stilou, un set de carioci si douazeci de invelitori, toate din cele mai ieftine, va cheltui aproximativ o suta de lei. Daca cel mic are nevoie de haine noi, pe un trening, o camasa, o pereche de pantofi si o pereche de pantaloni, parintele va mai cheltui in jur de o suta cincizeci de lei, daca alege haine care, evident, nu sunt de firma. In total, aproximativ 250 de lei, cel mult 300 de lei, daca mai punem la socoteala si alte cheltuieli minore care pot aparea.
Pentru parintii cu dare de mana sau pur si simplu snobi, sunt haine de copii dar, culmea, si rechizite „la moda”. Am vazut in magazine ghiozdane trendy, la preturi care trec de doua sute de lei, caiete scumpe doar pentru ca au pe coperta personaje din filme sau desene animate celebre, chiar si creioane colorate la preturi duble sau triple, doar pentru ca pe ambalaj sunt desenate aceleasi personaje indragite de copii.
Cat priveste hainele „de firma”, acestea sunt la fel de scumpe ca si cele pentru adulti. Pretul unui trening poate trece lejer de 300 de lei, o pereche de pantofi sport costa cel putin 150 de lei, iar o camasa, minim 70 de lei.
Pana la urma, e o chestie de optiuni. Unii parinti aleg produsele mai ieftine, fie pentru ca nu isi permit, fie pentru ca sunt mai economi sau mai practici, altii aleg cele mai scumpe produse, pentru a fi siguri ca odrasla lor se va remarca, in primul rand, prin hainele pe care le poarta sau prin ghiozdanul mai fitos decat al colegilor.
Pentru copii, nu prea conteaza. La fel de usor murdarec cu cerneala, creta sau acuarele si o haina ieftina, si una scumpa, si la fel de usor isi arunca pe jos ghiozdanul, fara sa se gandeasca vreo clipa cat de mult a costat.
Parinte practic sau snob? Cat costa sa iti trimiti copilul la scoala?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...