Daca multi ani dupa revolutie sectorul imbuna-tatiri funciare a fost un fel de Cenusareasa a agriculturii romanesti, iata ca acum in al doisprezecelea ceas mai marii tarii si-au dat seama ca mii de hectare de teren arabil datorita eroziunii si alunecarilor se distrug pur si simplu. Asa se face ca in anul 2010 Ministerul Agriculturii a distribuit insemnate fonduri pentru lucrari de imbunatatiri funciare. Potrivit lui Calin Vasile Morar, inspector sef al Unitatii de Administrare Salaj, din cadrul Sucursalei Teritoriale Tisa-Somes Cluj, ordonatorul principal de credite Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin autoritatea contractanta Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare a alocat pentru 2010, fonduri de peste 7 milioane de lei lucrarii de imbunatatiri funciare „Completari combaterea eroziunii solului si stabili-zarea alunecarilor in bazinul hidrografic Agrijul Mijlociu, zona Bozna-Pausa. Supra-fata de 1750 hectare pe care se vor realiza lucrarile se afla din punct de vedere administrativ pe teritoriul a patru asezari (Bozna, Agrij, Pausa, Poarta Salajului). Intr-adevar in perioada 1983-1984 pe suprafata mentionata s-au executat lucrari de combatere a eroziunii solului, lucrari de desecare-drenaj, amenajari pe formatiunile eroziunii de adancime. Numai ca dupa mai bine de un sfert de veac majoritatea lucrarilor executate au suferit deteriorari, fiind necesare lucrari de aducere a acestora la parametrii tehnici initiali, precum si completarea lucrarilor existente. princi-palele cauze care au dus la acesta situatie sunt evolutia naturala a proceselor de degradare, panta mare a terenurilor, conditiile climaterice caracterizate prin precipitatii bogate, defrisarile abuzive de dupa 1990. La toate aceste procese au contribuit si precipitatiile torentiale care au cazut in 2005-2006 si care au condus la degradarea majoritatii lucrarilor executate: canale de evacuare, podete tubulare, baraje din zidarie de piatra, gabioane, terase pe arabil. Lucrarile ce se vor executa incepand din aceste zile au rolul de a mentine procesul de eroziune, la limite tolerabile, de stopare a proceselor de alunecare si de eliminare a excesului de umiditate. Investitia este necesara deoarece prin realizarile proiectate se asigura atenuarea pierderilor medii anuale de sol, limitarea efectului inundatiilor asupra terenurilor agricole, situata in zona limitrofa a vailor, protectia mediului incojurator si restabilirea echilibrului ecologic.
Investitia dureaza doi ani
Inspectorul sef Calin Morar precizeaza ca investitia se intinde pe timpul a doi ani (2010, 2011) iar cateva dintre lucrari sunt de o importanta majora pentru zona: amenajarea retelei de drumuri tehnologice asociate cu lucrari constand in santuri marginale consolidate si podete tubulare; amenajarea scurgerilor pe versanti printr-o retea de santuri, canale si debusee, insotite de lucrari de atra aferente; executarea de drenuri absorbante sau colectoare, etc.
Pamanturile de pe Valea Agrijului vor fi salvate
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...