Ne vaicarim intruna ca stam prost la absortia fondurilor europene, cu precadere in agricultura. Nu cred ca exista taran care nu doreste sa traiasca mai bine si care nu ar avea nevoie de bani. Fie ei si europeni. Numai ca pentru a obtine fonduri europene trebuie sa dispui de substanta financiara pentru cofinantare. Banca ar fi o solutie. Spun ar fi, pentru ca agricultorii au acces dificil la credite fiindca nu pot garanta cu terenuri si nu exista o piata pentru tranzactii cu suprafete agricole. La noi nu exista o garantie a terenului, in timp ce in lumea occidentala 80 la suta din garantiile pentru activitati agricole sunt reprezentate de pamant. Banca noastra are posibilitati foarte reduse de a vinde un teren luat in garantie. Si apoi pentru a garanta cu un teren, daca totusi gasesti o banca intelegatoare, acesta trebuie sa fie intabulat.
Fara act notarial nu poti ipoteca terenul
Intabularea unui teren, fie el intravilan sau extravilan, presupune un drum lung si sinuos. Si mai ales cheltuieli mari. Primul pas il faci cu titlul de proprietate in mana la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Platesti o taxa pentru documentatia cadastrala, platesti topograful, platesti evaluarea terenului. Si se elibereaza un extras de carte funciara care atesta ca esti proprietarul terenului. Numai ca avand acest act nu faci mare scofala. Pentru a putea vinde terenul sau pentru a-l putea ipoteca, trebuie sa treci neaparat prin furcile caudine ale biroului notarial. Acum trebuie un alt expert care sa aprecieze valoarea terenului. Valoarea de expertiza este linia rosie dupa care se ghideaza notarii atunci cand iti percep taxele. Notarul Dumitru Buran afirma ca fara actul notarial nu poti garanta cu terenul pentru credite bancare. In functie de valoarea de experiza se stabileste si taxa de timbru si onorariul notarului.
Notarii pun frana agricultorilor
Eugen Radulescu, director in Banca Nationala a Romaniei, spunea ca este inadmisibil ca dupa 20 de ani sa nu fim in stare sa finalizam procesul de incadastrare a terenurilor. El a adaugat ca tranzactiile cu terenuri sunt descurajate de taxele mari percepute de notari. Cel ce vrea sa cumpere un teren plateste dublu sau triplu fata de pretul terenului, pentru cadastru si operatiuni notariale. Acestea din urma pun frana pentru agricultori. Practic, jumatate dintre sotiile si rudele oamenilor politici sunt notari si impreuna stabilesc o casta, care nu lasa sa se miste nimic. Forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei, a mai spus directorul in BNR.