L-am cunoscut pe Biro Sandor la un seminar care s-a desfasurat la Ip si avea ca tematica protejarea livezilor cu plasa antigrindina. Fostul inginer minier a prezentat atunci avantajele livezii cu protectie antigrindina, indemnandu-i si pe alti pomicultori sa practice acest sistem. I-am vizitat o parte din cele zece hectare de livada superintensiva si am apreciat abnegatia si stradania fermierului. In urma cu cateva luni, Biro Sandor imi spunea la telefon ca i se pregateste eliminarea de la licitatia pentru distribuirea merelor in scoli. Zilele trecute presedintele Basescu l-a decorat pe pomicultorul din Ip cu Ordinul Agricol. Insa pana a ajuns aici a strabatut un drum nu tocmai neted.
A ingenuncheat birocratia
Chiar de la inceput, cand a infiintat livada cu banii din cele sase salarii compensatorii primite pentru disponibilizare, a dat de hatisul birocratiei. Ba mai mult, functionarii diferitelor institutii cu care venea in contact zambeau ironic au-zind de infiintarea unei livezi. Nu vezi ca livezile din Romania se duc dracului, ce-ti mai trebuie livada?, ziceau cunostintele si prie-tenii. Si fiindca vorbeam de birocratie, Biro Stefan spune ca a umblat dupa zece autorizatii pana sa puna afacerea pe picioare. Au trebuit analize de sol, aprobari de la mediu, vete-rinari, pompieri etc.
Livada care a intrat pe rod dupa patru luni
Intamplarea a facut ca in anul 2001 Biro Sandor sa fie invitat ca translator la un targ de toamna din Ungaria. Acolo a vazut niste mere deosebite. S-a interesat si a aflat ca merele se obtin printr-o tehnologie noua, patrunsa in Ungaria si anume cea a livezi-lor superintensive de mare productivitate. Atunci i-a venit ideea sa infiinteze o asemenea livada si in Ip. Intors in tara cu cativa pomisori de la unguri, fostul miner a infiintat o livada mica, de 2,3 hectare, insa cu o densitate a pomilor de trei ori mai mare decat intr-o livada clasica. Rezultatul a fost peste asteptari. Daca o livada normala intra dupa patru sau cinci ani pe rod, livada lui Biro a intrat dupa cateva luni. Merii plantati in mai au dat roade in augustul acelui an.
Productii record fara secrete
Cu timpul, Biro Sandor si-a extins livada, ajungand la 10 hectare. Pentru anumite soiuri de mar obtine productii de 60 de tone la hectar. Fara a face un secret din cantitatile record de mere obtinute, fermierul explica tehnologia. Totul se dirijeaza prin taierea ramurilor, ca energia sa nu se duca in lemn, ci in fruct. La un pom obisnuit seva merge la o creanga de doi-trei metri dreapta stanga fata de trunchi. La pomii lui Biro de la trunchi pana la varful crengii e o distanta mult mai mica, de maxim 50-60 de centimetri, asa ca seva ajunge mult mai repede la mar. Cu bani luati din banca a reusit sa faca un sistem de protectie antigrindina cu plase care se intind deasupra tuturor celor zece hectare de livada. Chiar daca investitia a costat 120.000 de euro, cu productia de mere de pe un an a reusit sa acopere valoarea plasei antigrindina.