Directia Silvica Salaj a fost obligata, prin legile funciare, sa puna la dispozitia proprietarilor peste 65.000 de hectare de padure, iar Regia Nationala a Padurior Romsilva a retrocedat peste un milion si jumatate de hectare de padure, fara sa aiba delimitata suprafata unde trebuie sa fie pusa padurea in posesie. Asistam la un jaf al padurilor. In acest context, Curtea de Conturi a cuantificat taierile ilegale din perioada 1990-2011 la 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de cinci miliarde de euro.

Se restituie in nestire
Judetul Salaj are 96.318 hectare de teren cu vegetatie forestiera. Potrivit lui Vasile Colcear, director delegat al Directiei Silvice Salaj, la ora actuala statul mai detine doar 31.182 de hectare de padure. Legile fondului funciar si in special Legea 247/2005 a obligat Directia Silvica sa puna la dispozitia proprietarilor peste 65.000 de hectare de padure, fara sa fie delimitata intotdeauna suprafata unde trebuia pusa in posesie aceasta padure. Si uite asa a aparut un lant lung de litigii. Exista in judet peste o suta de astfel de litigii, cu tot felul de urmasi ai fostilor propietari, unii adevarati, altii prezumtivi. Si asta ne creeaza probleme. S-a ve-nit in instanta cu tot felul de documente scrise si dinainte de Primul Razboi Mondial. Ba au venit niste reprezentanti ai Bisericii romano catolice din Ungaria cu un fel de acte de prin anul 1400, pentru a revendica 2.000 de hectare de padure. Bineinteles ca instanta le-a respins cererea. Totusi s-au dat multe sentinte in favoarea urmasilor fostilor proprietari, care au venit cu acte de pe la 1900. Stim cu totii ca Reforma agrara din 1921 a reglementat pentru totdeauna situatia terenurilor agricole, a pasunilor si a padurilor din Romania Mare. Celor carora li s-au luat parte din terenuri, fie ele agricole, fie forestiere au fost despagubiti de statul roman. Si acum ii mai despagubim o data?”, se intreaba nedumerit Vasile Colcear.

Directia Silvica ramane cu un sfert din padurile Salajului
Prin legile funciare care au aparut dupa 1989, Directia Silvica Salaj a fost deposedata de peste 65.000 de hectare de paduri. Astfel, prin Legea 18/1991 s-au retrocedat 13.645 de hectare de teren forestier, prin Legea nr.1/2000 au intrat in posesia fostilor proprietari 35.119 hectare, iar prin mult controversata Lege 247/2005 au fost retrocedate 16.440 de hectare de padure. Directorul Colcear crede ca dupa finalizarea litigiilor din instanta, Directia Silvica Salaj va mai ramane cu 25.000 de hectare de padure. Tristetea este ca mari suprafete din padurile salajene retrocedate au fost exploatate irational, taierile ilegale si furturile de masa lemnoasa au facut sa dispara trupuri intregi de padure. Fenomenul de impadurire naturala a terenurilor agricole este din ce in ce mai rar, iar impaduririle planificate sunt in jur de 20-30 de hectare anual.

Trebuie vointa politica
Cu ocazia vizitei la Zalau, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, sesiza faptul ca „daca stam nepasatori si lasam lucrurile sa se de-ruleze asa cum sunt acum, mai avem ce taia vreo 10-15 ani. Trebuie sa punem ordine, sa permitem exploatarea padurilor in mod durabil”. Dupa parerea Luciei Varga, „aplicarea noului Cod Silvic ar face ordine in padurile din Romania”. „Dar pentru asta este nevoie de o vointa politica foarte mare”. Asa o fi, doamna ministru!