Alianta USR PLUS a propus, luni dupa-amiaza, un acord politic si parlamentar pentru organizarea de alegeri anticipate odata cu alegerile locale din 2020, pe care sa îl semneze toate partidele non-PSD si presedintele Klaus Iohannis.

rn

Pact politic si parlamentar pentru declansarea alegerilor anticipate:
"Noi, presedintele României, PNL, Alianta USR PLUS, ALDE, UDMR, PMP, Grupul minoritatilor nationale si Pro România, ne angajam, prin semnarea acestui pact, sa declansam alegeri anticipate cel mai târziu în iunie 2020, odata cu alegerile locale. Cei 261 de senatori si deputati ai partidelor noastre, care reprezinta majoritatea în Parlament, se obliga sa urmeze toti pasii prevazuti în acest pact, în termenele constitutionale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate odata cu alegerile locale, în virtutea responsabilitatii fata de România si a reprezentarii intereselor cetatenilor care în 26 mai si-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernamânt. Organizarea alegerilor anticipate este astazi imperativa pentru a scoate România din criza politica si morala, si constatând urmatoarele: Guvernul condus de Viorica Dancila nu mai are majoritate în Parlament si refuza sa demisioneze. Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat trei crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-ministri si înlocuirea a 80 de ministri, ceea ce a condus la o instabilitate fara precedent a administratiei centrale. România a ajuns dupa trei ani de guvernare PSD sa fie cea mai vulnerabila economie din Uniunea Europeana, în situatia unei crize economice. Guvernul Dancila si PSD continua încercarile de subordonare a Justitiei si refuza sa abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranta si viata cetatenilor României.
Noi, semnatarii acestui pact ne angajam sa: Semnam si votam motiunea de cenzura care sa duca la retragerea încrederii în Guvern si demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constitutia României: (1) Camera Deputatilor si Senatul, în sedinta comuna, pot retrage încrederea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Potrivit articolului 110 alineat (4): Guvernul al carui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) si (2) îndeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pâna la depunerea juramântului de membrii noului Guvern.
Presedintele României se angajeaza sa înainteze Parlamentului doua propuneri de învestitura, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajeaza sa respinga cele doua solicitari de învestitura în conditiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constitutia României care prevede: (1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele României poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
Viitorul presedinte al României se angajeaza sa dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate sa poata fi organizate cel mai târziu odata cu alegerile locale din iunie 2020, în temeiul articolului 63 alineat (2): (2) Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Constienti de raspunderea cu care am fost învestiti de cetateni, noi semnatarii acestui Pact consideram ca aceasta criza politica, guvernamentala, morala si economica generata de partidul de guvernamânt nu mai poate continua fara sa puna în pericol interesele românilor."