Guvernul a aprobat în sedinta de luni, 9 septembrie, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional de urgenta din Cluj.
rn
"Spitalul Regional de Urgenta din Cluj-Napoca, o investitie estimata la peste 2,5 miliarde de lei, va fi dotat cu aparatura medicala si echipamente de cea mai înalta performanta si cu heliport. În premiera, noul spital va fi construit în jurul unui concept organizational de specialitati medicale grupate în centre, avand la baza conceptul de cladire verde, care presupune o constructie noua, sustenabila, durabila si va oferi servicii integrate de înalta calitate pentru pacienti", a spus premierul Viorica Dancila, în debutul sedintei de guvern.
Guvernul a securizat o finantare de 150 de milioane de euro de la Comisia Europeana, la care se adauga o suma similara de la bugetul de stat pentru constructia a trei spitale regionale de urgenta în exercitiul financiar 2014-2020.
Spitalul Regional de Urgenta Cluj va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice, 19 sali de operatie si un heliport cu elicopter, a declarat Ministerul Sanatatii, dupa ce Guvernul a aprobat HG privind indicatorii tehnico-economici.
Spitalul Regional Cluj-Napoca va avea o suprafata desfasurata de 151.891 metri patrati si un numar total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute, împartite între specialitatile chirurgicale si medicale incluse în cele sase centre. De asemenea, vor exista si 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital si o sectie de arsi.
"Unitatea sanitara va detine 19 sali de operatie, iar valoarea investitiei este de 2.568.751 mii lei. In premiera, noul Spital Regional de Urgenta va fi construit în jurul unui concept organizational de specialitati medicale grupate în centre. Modelul de functionare se bazeaza pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienti si specialitati medicale, reflectând necesitatea unei relatii de lucru strânse în furnizarea asistentei acute si de urgenta secundara si tertiara", arata Ministerul Sanatatii.
Astfel, vor fi sase centre: Centrul pentru cap si gât cuprinzând specialitati de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-faciala; Centrul toracic cuprinzând pneumologia, cardiologia, chirurgia toracica, chirurgia cardiovasculara; Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generala; Centrul pentru articulatii, coloana vertebrala si trauma cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastica, arsuri, chirurgie vasculara; Centrul de medicina interna cuprinzând dermatologie, medicina interna, reumatologie, boli metabolice si endocrinologie, imunologie, hematologie si Centrul pentru mama si copil cuprinzând ginecologie, obstetrica, pediatrie si chirurgie pediatrica, neonatologie.
Spitalul va fi construit pe sapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperisul cladirii va exista un heliport H-3, care va gazdui un elicopter, cu cerintele sale operationale specifice.
Noul spital are la baza conceptul de cladire verde, care presupune o constructie noua, sustenabila, durabila, non-toxica, cu un impact minim asupra mediului înconjurator, cu eficienta energetica ridicata, consum de apa redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe. Când va fi gata, noul spital regional va înlocui în totalitate activitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca si va absorbi unele servicii de urgenta din alte spitale.
"Spitalul Regional de Urgenta Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înalta calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienti. Va fi dotat cu echipamente si aparatura de cea mai înalta performanta. Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic si terapeutice si va contribui la îmbunatatirea starii de sanatate a populatiei din regiunea NV. Estimam ca, în luna octombrie, vom depune la Comisia Europeana cererea de finantare pentru acest spital", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii. Spitalul Regional de Urgenta Cluj va fi construit pe un teren de 14 hectare în comuna Floresti.
rn
Tiberiu Marc: "Spitalul regional va trata cele mai complexe cazuri"
rn
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc ne-a declarat ca: "Spitalul regional de urgenta Cluj potrivit studiului realizat de B.E.I. (Banca Europeana de Investitii) asistata si de alti consultanti, la cererea Ministerului Sanatatii, ar urma sa fie un model de generatie noua realizat la standardele actuale la care se construiesc asemenea spitale in Europa. Intreaga arhitectura insemnand proceduri standardizate, noi tehnici de tratament, tipul de management, ar urma sa functioneze la standarde care nu exista in niciun spital in Romania. Aceste spitale regionale ar urma sa preia cele mai complexe cazuri medicale din regiune. M. S. are o structura proprie pentru implementarea si monitorizarea proiectelor spitalelor regionale. Finantarea investitiilor urmeza sa se faca potrivit estimarilor MS din fonduri europene si guvernamentale in proportii egale. Importanta acestor spitale pentru pacienti vine din faptul ca vor putea trata cele mai complicate cazuri si in acest fel sansele de supravietuire vor creste considerabil."