Sperantele salajenilor ca isi vor gasi raspuns la nemultumirile lor privind serviciile medicale sunt tot mai slabe. Dovada este numarul tot mai scazut al reclamatiilor inregistrate la Serviciul „Reprezentantul Pacientului” din cadrul Spitalului de Urgenta Zalau, un serviciu indepedent, al carui proiect a fost initiat de fundatia engleza MRS in colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si cu sprijinul TenarisSilcotub. Comparativ cu anul trecut, cand au fost inregistrate 66 de plangeri ale pacientilor, anul acesta, pana in prezent, in evidenta acestui serviciu exista doar 19 reclamatii, potrivit Adinei Bagareanu, persoana care se ocupa de Serviciul „Reprezentantul Pacientului”.

MEDICI AROGANTI SI IGNORANTI
Majoritatea plangerilor au ca obiect comunicarea deficitara. Pacientul iese confuz din cabinetul medicului, neintelegand explicatiile acestuia. Medicul este acuzat ca da explicatii grabit, in doi peri, intr-un limbaj mult prea tehnic pentru a fi inteles de cel bolnav, care vede aceasta atitudine a cadrelor medicale ca fiind una neprofesionala. Bolnavii reclama ca sunt nevoiti sa astepte cu orele in fata cabinetului, fara a le da cineva explicatii. Majoritatea pacientilor si-au motivat nemultumirea, spunand ca daca le-ar explica motivul pentru care asteapta ore intregi in fata cate unui cabinet, nu ar mai fi deranjati.

HARABABURA BIROCRATIEI
Insa lista nemultumirilor este mult mai lunga. Este reclamata birocratizarea accentuata a procedurilor, pacientii sunt plimbati de la un departament la altul pentru diverse documente. De asemenea, lipsa cooperarii intre departamente se rasfrange tot asupra pacientilor, care se plang ca sunt indrumati intr-un mod gresit de la o sectie a spitalului la alta.
Abuzurile verbale din partea cadrelor medicale, tot mai frecvente in ultima perioada,in special la Serviciul de Urgenta, sunt sesizate in scris, dar intr-un numar foarte mic. Pacientii prefera sa faca astfel de plangeri doar verbal de teama ca vor avea de suferit pe viitor, nu vor mai fi tratati in mod corespunzator. Sau majoritatea dintre ei invoca faptul ca ei nu doresc sa ii faca rau medicului respectiv. Insa multi nu inteleg rolul acestui serviciu, prin depunerea acestor plangeri nu stirbesc ima-ginea unui medic, ci dimpo-triva fac un bine altor pacienti care nu vor fi nevoiti sa treaca prin aceeasi situatie, a explicat Adina Bagarean.

MASURI „SUBTIRI”
Fiecare reclamatie inregistrata primeste raspuns in termen de 30 de zile din partea spitalului. Plangerile ce vizeaza atitudinea cadrelor medicale, medici sau asistente, sunt discutate in cadrul Consiliului Etic, format din cinci reprezentanti ai institutiilor publice. Pana in prezent, potrivit Adinei Bagarean cadrele medicale reclamate de pacienti au primit doar avertismente.